FRANȚA este noua CAMPIOANĂ MONDIALĂ la fotbal, după ce a învins Croația cu 4-2. Este al doilea titlu mondial din istorie

15 iulie 2018, 11:22 (actualizat 5 decembrie 2023, 15:07)

Franța a câștigat al doilea titlu mondial din istorie, la exact 20  după cel al generației lui Zidane și Deschamps, antrenorul care devine al treilea om din istorie campion mondial atât ca jucător, cât și ca tehnician.

Croații au avut inițiativa în startul finalei, cu Perisici în prim plan. În primele 10 minute, francezii abia dacă au trecut de centrul terenului, iar Mbappe a fost nevoit să intervină decisiv în propriul careu la pătrunderea lui Strinic.

După un prim sfert de oră în care „cocoșii galici” au jucat la așteptare, Mbappe a ajuns și în careul advers, dar Strinici a rezolvat faza.

În minutul 18, Griezmann a obținut ușor o lovitură liberă. Tot el a executat, iar din centrarea sa, Mandzukici a trimis în proprie poartă și Franța deschidea scorul!

Doar 10 minute a rezistat avantajul francezilor, pentru că Perisici a adus egalarea cu un șut superb din interiorul careului.

Meciul s-a aprins și francezii au cerut penalty la un henț comis de Perisici. După consultarea arbirtrajului video, centralul argentinian Nestor Pitana a arătat centrul cu var, iar Griezmann a transformat fără emoții pentru 2-1!

Repriza secundă a început cu o mare ocazie a croaților, la șutul lui Ante Rebic, respins fantastic de Lloris. Apoi Mbappe a ieșit la rampă cu o acțiune în stilul caracteristic. Același Mbappe a creat și faza din care Pogba a marcat cu stângul golul de 3-1!

Kylian Mbappe, atacantul de 19 ani, și-a continuat recitalul cu un șut superb din afara careului, iar Subasici a fost nevoit să scoată pentru a patra oară balonul din poartă!

Finala a continuat într-un ritm nebun, cu o gafă imensă a lui Lloris, care i-a dat ocazia lui Mandzukici să se revanșeze, și croații reduceau diferența, 4-2!

Meciul în plus jucat de croați și-a spus cuvântul și formația lui Zlatko Dalic n-a mai avut puterea să revină.

Franța s-a impus cu 4-2 și a cucerit al doilea titlu din cele trei finale disputate la Cupa Mondială.

Festivitate de premiere în ploaie

Festivitatea de premiere a avut  loc în ploaie la Moscova. Au fost acordate premii celor mai buni fotbaliști de la Mondial. Câștigătorii și învinșii au fost felicitați de președintele Rusiei, Vladmir Putin, de președintele Franței, Emmanuel Macron și de președinta Croației, Kolinda Grabar-Kitarović.

(w620) Didier Des

(w620) Antoine Gr

(w620) Griezmann

(w620) PreÈedint

(w620) PreÈedint

(w620) JucÄtorii

(w620) PreÈedint

(w620) Mbappe, ce

(w620) Modric, fe

(w620) Modric Èi

(w620) CroaÈia,

(w620) CroaÈii,

(w620) Antrenorul

(w620) Ploaie la

(w620) JucÄtorii

Campionii mondiali, felicitați de președintele Rusiei, Vladmir Putin, de președintele Franței, Emmanuel Macron și de președinta Croației, Kolinda Grabar-Kitarović

Vicecampionii mondiali, felicitați de președintele Rusiei, Vladmir Putin, de președintele Franței, Emmanuel Macron și de președinta Croației, Kolinda Grabar-Kitarović.

Selecţionata Franţei a câştigat al doilea său titlu mondial, după ce a învins echipa Croaţiei cu scorul de 4-2 (2-1), duminică, pe Stadionul Lujniki din Moscova, în finala Cupei Mondiale de fotbal 2018, din Rusia.

(w620) FranÈa, n

(w620) Gol FranÈ

Pentru francezi au marcat Mandzukic în minutul 18 (autogol),  Griezmann  în minutul 38, Pogba în minutul 59 și Mbappe în minutul 65, iar pentru Croația –  Perisic înm minutul 28 și Mandzukic în minutul 69.

(w620) Suporteri

(w620) CroaÈia Ã

Sute de mii de francezi au ieșit pe străzile Parisului pentru a sărbători victoria.

(w620) Sute de mi

Președintele francez, Emmanuel Macron, și președinta Croației, Kolinda Grabar-Kitarović, prezenți la meci, s-au felicitat la finalul partidei.

(w620) PreÈedint

(w620) PreÈedint

Desfășurarea meciului

Finala se încheie cu victoria Franței, care câștigă al doilea titlu mondial din istorie.

Min 89. Șut spre poară Rakitic

Min 78. Ocazie Croația. Șutul lui Rakitic trece puțin pe lângă poarta lui Lloris.

Min 69. GOOOL Croația, prin Mandzukic, care reduce diferența, Franța-Croația 4-2

Min 65. GOOOOL Franța, prin Mbappe. Francezii conduc cu 4-1

Min 61. Ocazie Franța

Min 59. GOOOOL Franța, prin Pogba și cocoșii galici se distanțează la 3-1!

Min 52. Ocazie uriașă a Franței

Min 49. Pericol la poarta franceză

Min 48. Corner pentru Croația, executat de Modric

Min 48. Ocazie Croația

Începe repriza a doua.

Franța-Croația 2-1 la pauză

Min 40. Ocazie uriașă de egalare pentru Croația.

Min 39. GOOOOL Franța din penalty, executat de Griezmann. Franța-Croația 2-1

Min 37. Se acordă penalty pentru Franța

Min 28. GOOOL Croația, prin Perisic și croații egalează! Franța – Croația 1-1

Min 27. Cartonaș galben pentru Kante, care faultează

Min 24 Rakitic ratează  din centrul careului francez.

Min 18. Franța – Croația 1-0. Lovitură liberă pentru Franța. Griezmann execută  lovitura liberă din 25 de metri, Mandzukic deviază cu capul în propria poartăAUTOGOL Croația,  Franța deschide scorul!

Min 16. Croația are o posesie  mai bună până acum

Min 8. Corner Croația. Bate Luka Modric. Respinge Giroud

ORA 18.00 Începe finala Cupei Mondiale, Franța-Croația. La meci sunt prezenți președinta Croației, Kolinda Grabar-Kitarović, precum și președintele Franței, Emmanuel Macron și soția sa.

(w620) PreÈedint

(w620) PreÈedint

Update. Sunt intonate imnurile celor două țări

Update. Este prezentat trofeul Cupei Mondiale

Echipele de start

Franța:

Hugo Lloris – Benjamin Pavard, Raphael Varane, Samuel Umtiti, Lucas Hernandez – Paul Pogba, Ngolo Kante – Kylian Mbappe, Antoine Griezmann, Blaise Matuidi – Olivier Giroud

(w620) Echipele d

 

Croația:

Danijel Subasic – Sime Vrsaljko, Dejan Lovren, Domagoj Vida, Ivan Strinic – Ivan Rakitic, Marcelo Brozovic – Ante Rebic, Luka Modric, Ivan Perisic – Mario Mandzukic

(w620) Echipele d

Suporteri înainte de marea finală

(w620) Suporteri

(w620) Suporteri

(w620) Mic suport

(w620) Suporteri

(w620) Suporteri

(w620) Suporteri

(w620) Suporteri

(w620) Suporteri

(w620) Suporteri

(w620) Mexicani,

(w620) Mic suport

(w620) Mic suport

(w620) Suporteri

Mesajul președintei Croației, Kolinda Grabar-Kitarović, înainte de marea finală Franța – Croația, rostit în limba rusă

Avancronica meciului

Blaise Matuidi: Trofeul este atât de aproape încât îl putem atinge

În șah, se spune că, dacă vrei să devii campion mondial, trebuie să treci de apărarea franceză. Valabil și în fotbal, la Mondialul din Rusia!

Franța a primit gol doar în doua din cele șase meciuri jucate până acum: gol din penalty de la Australia, în prima partidă din grupe, și doua de la Argentina lui Messi, în acel spectaculos 3-2 din optimi.

Antoine Griezmann: „Ne-am spus că trebuie să avem o apărare solidă, greu de trecut și, pas cu pas, am reușit să o perfecționăm. Trebuie să mergem pe același drum, pentru că, în atac, putem înscrie în orice moment.”

În afara de remiza amicală cu Danemarca, francezii s-au impus în toate celelalte întâlniri. Și, foarte important, victoriile au fost obținute în timp regulamentar.

Blaise Matuidi:  „Trofeul este atât de aproape încât îl putem atinge. Mai avem însă 90 sau 120 de minute până acolo și va trebui să dam totul. Pentru noi, va fi meciul vieții!”

Francezii dispută a treia finală din istorie, după cea câștigată în 1998 pe teren propriu contra Braziliei și cea din 2006, pierdută în fața Italiei, la Berlin.

Croația, întâlnire cu istoria

Croația a avut un start perfect în Rusia. Aventura a început cu Nigeria și a continuat cu un incredibil 3-0 împotriva Argentinei lui Messi. Deși selecționerul Dalic a menajat piesele grele, Croația a bătut și Islanda și a încheiat grupa cu 3 victorii și un singur gol primit.

În fazele eliminatorii, croații au fost conduși de fiecare dată; s-au calificat dramatic, după penalty-uri cu Danemarca și Rusia, iar în semifinale Mandzukic a semnat golul victoriei cu Anglia în extra-time.

Luka Modric: „E un jucator extrem de important pentru noi. Sunt foarte fericit pentru el, pentru golul impotriva Angliei care ne-a adus in finala. Sper să înscrie și împotriva Franței.”

După minutele jucate, naționala lui Modric are aproape un meci în plus față de francezi, dar croații asigură că oboseala nu va fi un alibi.

Ivan Rakitic: „Vom avea suficientă putere și energie, nimeni să nu-și facă griji pentru asta. E un meci istoric pe care îl vor juca milioane de croați! E cel mai mare meci din viața noastră și vom da totul.”

Zlatko Dalic, selectioner Croatia: „Jucăm finala Cupei Mondiale, așa că nu mai contează ce adversar vom avea în față. Suntem aici să ne bucuram de moment și să arătăm lumii tot ce avem mai bun. Vrem ca toată lumea să vadă jocul Croației și să ne susțină. Cine e mai bun acela să câștige!”

Tapirul brazilian Cleopatra, de la grădina zoologica din Nijni Novgorod, pariază pe Croația în finală. Dintre toate animalele care au încercat să-i calce pe urme celebrei caracatițe Paul, Cleopatra a dat cele mai puține rateuri și se laudă cu un procentaj de reușită de 75%.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite