Franța a participat la atac cu trei fregate și mai multe avioane Rafale dotate cu rachete Scalp. Macron explică implicarea francezilor

14 aprilie 2018, 13:34

Corespondentul Mihaela Antoche transmite:

– Marine Le Pen, președinta Frontului Național, a declarat: Acest atac împotriva Siriei ne angajează pe o cale ale căror consecințe sunt imprevizibile și cu potențial dramatic. Și Jean-Luc Melenchon, liderul partidului “France Insoumise” („Franța nesupusă”) a declarat că este o aventură de răzbunare nord-americană, o escaladare iresponsabilă. „Franța merită mai mult decât acest rol”. Celelalte partide politice deocamdată au susținut luarea de poziție pe care a avut-o Emmanuel Macron în această noapte, este prima acțiune militară a lui Macron de când este la conducerea Franței. A spus că linia roșie pe care Franța a stabilit-o în mai anul trecut a fost încălcată și de aceea a ordonat forțelor armate franceze să intervină în noaptea trecută în această operațiune internațională. A fost o acțiune fermă pe care Franța a făcut-o, reexprimată în această dimineață, printr-o declarație comună făcută la Palatul Elysee de ministrul afacerilor externe si de ministrul apărării.

– Ministrul apărării a detaliat și cam în ce mod a decurs operațiunea militară, fără să dea amănunte extrem de precise, a spus că Franța a acționat cu trei fregate care sunt extrem de operaționale, din bazele maritime pe care Franța le are în Marea Mediterană, și că mai multe avioane militare Rafale cu rachete Scalp au decolat de la o serie de baze militare din Franța.

– În săptămâna care urmează va fi o amplă dezbatere în Adunarea Națională a Franței în legătură cu intervenția militară din noaptea trecută.

– Franța a participat cu baze aeriene și navale, potrivit ministrului Apărării. Într-o declarație comună, miniștrii de externe și ai apărării au spus că, chiar dacă acest atac concertat a fost îndreptat împotriva Siriei, asta nu înseamnă că procesul diplomatic se va încheia. A fost un deget arătător îndreptat spre Siria, de care trebuie să se țină seama, în ceea ce privește folosirea armelor chimice.

– La ora 4 (ora României), Emmanuel Macron, prezent într-o celulă de criză la Palatul Elysee, a spus că s-a trecut o linie roșie pe care el a fixat-o la începutul mandatului, anul trecut. Prin urmare, a ordonat această operațiune a Franței, alături de forțele SUA și ale Marii Britanii. Au fost foarte multe discuții între cele trei țări, dar și între Theresa May și Emmanuel Macron și Donald Trump și E. Macron. În acest cerc al discuțiilor a intrat și Rusia lui Vladimir Putin, pentru a se ajunge la o înțelegere.

– E. Macron a publicat pe rețelele de socializare dse la Palatul Elysee un comunicat în limbile franceză, engleză și arabă, în care a spus că nu poate fi tolerată banalizarea folosirii armelor chimice împotriva populației civile. Ce mai urmărește Franța: ca toate aceste grupări din Statul Islamic să dispară de pe teritoriul Siriei, să fie instaurată pacea, dialgoul diplomatic, dialogul politic, să fie permisă ajutorarea populației civile din partea organizațiilor umanitare,

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă