Franța: Partidul președintelui Emmanuel Macron a obținut peste majoritatea absolută în Parlament. Absenteism record la vot

19 iunie 2017, 08:49

Partidul En Marche şi aliaţii săi din MoDem au obţinut împreună peste 350 de fotolii din totalul de 577 ale legislativului. Pragul majorităţii absolute era de 289 – deci teoretic, preşedintele Macron va avea acum Parlamentul de partea lui.

Dar la alegeri au venit puţin peste 43 la sută dintre alegători – mai puţini decât la primul tur, când au participat 55%.

Marine le Pen, care  intră pentru prima oară în parlament, se plânge de sistemul politic.  În Franţa votul este uninominal; în fiecare dintre cele 577 de circumscripţii ale ţării este ales un singur deputat, dar metoda de calcul dintre turul întâi şi turul al doilea este complicată. Le Pen s-a plâns că, deşi a obţinut trei milioane de voturi în primul tur, din cauza algoritmului din turul al doilea nu poate forma un grup parlamentar.

Liderul Partidului Socialist, Jean-Christophe Cambadélis, și-a recunoscut înfrângerea în alegeri și a demisionat.

Aceste alegeri parlamentare au marcat o profundă reînnoire a clasei politice, iar 223 de femei au fost alese în parlament, față de 155, în 2012, ultimul record.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite