Tensiuni și proteste violente în Franța după ce controversata lege a reformării pensiilor a fost adoptată. Au apărut primele blocaje în trafic și probleme de aprovizionare cu carburanți și s-a luat decizia rechiziționării de personal

21 martie 2023, 09:01

Sindicatele nu renunță la proteste și acțiuni de blocaj în încercarea de forța guvernul să renunțe la reforma pensiilor, chiar dacă legea este adoptată. Ultimul cuvânt îl va avea Consiliul Constituțional.

La depozitul de carburanți de la Fos-sur-Mer, din Bouches-du-Rhone, în sudul țării, forțele de ordine au intervenit cu gaze lacrimogene după anunțarea rechiziționării de personal. Decizia a fost luată pentru asigurarea unei minime activități care să prevină o criză de aprovizionare cu carburanți. Deja unele stații de benzină din sud se plâng de lipsa combustibililor.

Tot la rechiziționare de personal s-a ajuns și în cazul gunoaielor care sufocă străzile și trotuarele pariziene, dar situația este departe de a fi rezolvată. Greva din transporturile aeriene continuă, circulația trenurilor este afectată, la fel și cea a mijloacelor de transport în comun din Paris.

Peste 1.200 de manifestații, câteodată violente, au avut loc pe teritoriul Franței din momentul în care premierul Elisabeth Borne a făcut apel la articolul 49.3 pentru a trece legea de reformare a pensiilor în Adunarea Națională. Iar pe 23 martie va avea loc încă o zi de mobilizare socială, a noua.

Înaintea interviului televizat, președintele Emmanuel Macron are pe agendă întâlniri cu premierul Elisabeth Borne, cu liderii grupurilor parlamentare care formează majoritatea prezidențială și cu președinții Senatului și Adunării Naționale

Moțiunile au căzut, legea a trecut, francezii au ieșit din nou în stradă

 

 

Nemulțumiți, francezii au protestat din nou pe străzi. Au fost violențe și distrugeri, iar forțele de ordine au intervenit cu gaze lacrimogene pentru restabilirea ordinii.

Sindicatele continuă blocajele în rafinării, transportul aerian și circulația feroviară sunt perturbate, la fel și transportul în comun parizian. În sudul Franței, stațiile de benzină încep să se confrunte cu lipsa carburanților.

Dezbaterile celor doua moțiuni din Adunarea Naționale au fost aprinse, cu multe critici îndreptate împotriva premierului și echipei sale.

Elisabeth Borne și-a apărat legea pe care o consideră una necesară, îndreptată spre progres.

Sindicatele anunță pentru 23 martie încă o zi de mobilizare socială, a noua, când întreaga Franță va fi din nou în stradă, după cum spun liderii marilor centrale sindicale.

Corespondență de la Paris

 

 

Niciuna dintre cele două moțiuni de cenzură nu a fost adoptată. Cele mai multe voturi le-a obținut moțiunea depusă de grupul LIOT, 278, insuficiente însă pentru a determina căderea guvernului. Au lipsit 9 voturi.

Au apărut și primele blocaje în trafic, și primele probleme de aprovizionare cu carburanți în sudul și sud-estul Franței, a transmis Mihaela Antoche, de la Paris, pentru TVR Info.

Guvernul are la îndemână această pârghie constituțională, a mai făcut-o anul trecut, în octombrie, de a rechiziționa personal pentru a asigura minimum de aprovizionare. Așa se întâmplă și în situația gunoierilor de la Paris, cele 10.000 de tone de gunoi de pe străzi s-au făcut, între timp, 12.000 de tone. Și aici se rechiziționează personal. Purtătorul de cuvânt al guvernului a spus că nu va ezita să o facă în continuare. Avem exemplul rafinăriilor și al gunoierilor.

Astăzi, președintele Emmanuel Macron se va întâlni din nou cu Elisabeth Borne, iar mâine va avea un interviu televizat transmis simultan pe două canale TV.

Consultările au loc la Palatul Elysee, unde vor veni premierul, șefii grupurilor parlamentare și apoi președintele Senatului și al Adunării Naționale. Iar mâine, la ora 13.00, Macron va ține un discurs.

După adoptarea reformei pensiilor, urmează Consiliul Constituțional, care are cuvântul final de spus în ce privește această lege, iar joi, 23 martie, sindicatele au promis că întreaga Franță va fi în stradă. Ar fi a noua zi de mobilizare socială.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite