Franța: Guvernul condus de Edouard Philippe a demisionat. Macron l-a desemnat în funcţia de prim-ministru pe Jean Castex

3 iulie 2020, 11:24

ACTUALIZARE, ORA 14.30: Castex va fi însărcinat cu formarea noului guvern, a anunţat Palatul Elysee într-un scurt comunicat.

Jean Castex îl înlocuieşte pe Edouard Philippe, care a demisionat în cursul zilei.

Edouard Philippe, mai popular decât Emmanuel Macron, după cum arată sondajele de opinie, vine de la dreapta spectrului politic şi nu s-a înscris niciodată în partidul prezidenţial.

După accederea lor la putere, cei doi oameni politici au întreprins mai multe reforme controversate, cum este cea a asigurării de şomaj, şi s-au confruntat cu crize multiple, precum cea a ‘vestelor galbene’ şi cea sanitară legată de epidemia de COVID-19, care l-a determinat pe Macron să spună că trebuie să ‘se reinventeze’.

Noului guvern îi va reveni, aşadar, misiunea acestei reinventări politice, în perspectiva alegerilor prezidenţiale din 2022, mai scrie AFP.

 

ACTUALIZARE, ORA 12:30: Noul prim ministru francez va fi numit în următoarele ore, a anunțat vineri Palatul Elysee, în timp ce președintele Emmanuel Macron pregătește remanierea, anunță Reuters.

Primul ministru Edouard Philippe și-a dat demisia, un prim pas formal în orice reînnoire a cabinetului.

Edouard Philippe nu va fi numit prim-ministru al Franței ca parte a unei remanieri guvernamentale, conform unei surse anonime citată de Reuters.

 

Palatul Elysee a anunțat că Philippe se va ocupa de afacerile guvernamentale până la numirea unui nou cabinet.

Întrebările legate de Philippe au apărut la mijlocul lunii iunie, când Macron a declarat că dorește să-și „reinventeze” președinția.

În sistemul francez, prim-ministrul își propune demisia înaintea noilor numiri, dar poate fi numit din nou în funcție. Nu este clar dacă Philippe va fi chemat să formeze noul guvern.

Mișcarea lui Macron pentru a-și reorganiza guvernul centrist vine după rezultatele obținute de partidul său la alegerile municipale.

La doar 21 de luni de următoarele alegeri prezidențiale, Macron vrea să se repoziționeze, spun consilierii apropiați.

Înlocuirea lui Philippe ar putea fi un joc politic pentru Macron, în condițiile în care premierul este mai popular în rândul publicului decât președintele, spun analiștii politici. Primul ministru a dat dovadă de o loialitate constantă în timpul valurilor de tulburări și ar putea apărea ca un rival prezidențial în 2022.

Dar menținerea lui Philippe în funcție ar putea fi și problematică. Ar putea sugera că Macron este prea slab pentru a renunța la premier și că tânărul său partid nu avea profunzimea necesară unei revizuiri a cabinetului.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Franța, prima țară cu o lege împotriva hainelor ieftine chinezești

Franţa şi Europa "bombardate de propaganda" Rusiei