Franța: A început montarea celui mai mare reactor de fuziune nucleară. La acest proiect științific ambițios participă și România

Cel mai mare reactor de fuziune nucleară din lume a început să fie asamblat în sudul Franței. Este un proiect științific foarte ambițios care reunește echipe din întreaga lume. România participă cu experți și companii care sunt implicate în cercetarea și producerea componentelor pentru acest tip de reactor.

29 Iulie 2020, 14:10 (actualizat 29 Iulie 2020, 14:53) |

Reactorul termonuclear experimental Internațional sau, pe scurt, ITER, este o platformă științifică, întinsă pe mai bine de 42 de hectare, amenajată la Cadarache, în sudul Franței. Aici se vor testa tehnologii ale viitorului pe baza cărora se va produce electricitate bazată pe fuziune. Etapa de asamblare va dura 5 ani.

Finanțarea ITER este asigurată de țările participante și se ridică la aproximativ 20 de miliarde de euro. În ultimii zece ani, peste 2.300 de muncitori s-au succedat pe platforma de la Cadarache. Acest vast experiment internațional este destinat să demonstreze că fuziunea nucleară poate fi o sursă viabilă de energie.

Echipa de cercetători din România care s-a alăturat acestui program în 2009 contribuie la conceperea și fabricarea unui material special destinat protecției reactorului în momentul producerii de plasmă fierbinte.

 

Din Franța, a transmis Mihaela Antoche

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN EXTERN
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 18°C 14°C
IASI 18°C 5°C
CLUJ 14°C 8°C
CONSTANTA 15°C 10°C
CRAIOVA 17°C 17°C
BRASOV 16°C 8°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI