Fox News și Dominion Systems, acord ”istoric”, în valoare de 787 milioane de dolari, pentru a nu se ajunge la proces

Fox Corp (FOXA.O) și Fox News au soluționat, marți, un proces de defăimare intentat de Dominion Voting Systems, pentru suma de 787,5 milioane de dolari, evitând astfel un proces care să pună în vizor una din cele mai importante companii media din lume pentru difuzarea unor afirmații false privind falsificarea voturilor la alegerile americane din 2020, informează Reuters.

19 Aprilie 2023, 09:00 (actualizat 19 Aprilie 2023, 09:35) Știrile TVR |
Fox News, acord cu Dominium Systems / FOTO: Captură foto

Înțelegerea, despre care experții juridici au declarat că este cea mai mare tranzacție încheiată de o companie media americană, a fost anunțată de cele două părți și de judecătorul din acest caz în ultimul moment.

Juriul fusese selectat mai devreme în cursul zilei, iar procesul era pregătit pentru declarațiile de deschidere în Wilmington, Delaware.

Dominion ceruse daune de 1,6 miliarde de dolari în procesul intentat în 2021.

Directorul general al Dominion, John Poulos, a numit înțelegerea ca fiind una „istorică”.

„Fox a recunoscut că a spus minciuni despre Dominion care au provocat daune enorme companiei mele, angajaţilor şi clienţilor noştri”, a declarat Poulos într-o declaraţie.

„Informarea veridică în mass-media este esenţială pentru democraţia noastră”, a mai spus Poulos.

Problema a fost dacă Fox a fost responsabilă pentru difuzarea afirmațiilor false conform cărora aparatele de numărare a voturilor de la Dominion din Denver au fost folosite pentru a manipula alegerile prezidențiale în favoarea democratului Joe Biden și în de favoarea președintelui de atunci, republicanul Donald Trump.

Înțelegerea de marți a scutit Fox de riscul ca unele din cele mai cunoscute figuri ale sale să ajungă în boxa martorilor, nimeni altul decât mogulul Rupert Murdoch, în vârstă de 92 de ani, care ocupă funcţia de preşedinte al Fox Corp.

Prezentatorul Fox, Neil Cavuto, a intervenit în emisiunea sa de ştiri „Lumea ta”, în jurul orei 16:30, ora estului, pentru a anunţa acordul istoric. O declaraţie a Fox a fost citită în direct.

Fox, o companie valoroasă

Acțiunile Fox Corp au închis în ușoară creștere, la 34 de dolari pe acțiune, dar au scăzut cu 1% în tranzacțiile ulterioare orelor de tranzacționare, în urma dezvăluirii sumei acordului.

Fox dispune de numerar pentru a plăti o asemenea înțelegere. A angajat 3 miliarde de dolari pentru răscumpărarea de acțiuni în primul trimestru, după ce veniturile au depășit estimările.

Înţelegerea de 787,5 milioane de dolari este cea mai mare sumă de bani plătită pentru a încheia un caz de calomnie în mass-media americană, a anunțat Richard Tofel, director al Gallatin Advisory.

Avocații angajați de Dominion au refuzat să spună dacă Fox News își va cere scuze în mod public.

Fox News este cea mai urmărită rețea de știri prin cablu din SUA.

Un alt proces, de 2,7 miliarde de dolari, cu o altă companie din domeniul numărării voturilor, în curs de soluționare

Dincolo de riscurile juridice pentru Fox, o altă companie americană producătoare de tehnologie de numărare a voturile, Smartmatic, a intentat un proces de defăimare în valoare de 2,7 miliarde de dolari, în fața unui tribunal din New York.

„Pentru mulţi reclamanţi, o hotărâre judecătorească şi o recunoaştere de către pârât cu privire la falsitate sunt chiar mai importante decât orice daune băneşti reale”, a spus Mary-Rose Papandrea, profesor de drept constituţional la Facultatea de Drept a Universităţii din Carolina de Nord.

Fox a susținut anterior că afirmațiile lui Donald Trump cu privire la alegeri sunt în mod inerent demne de a fi publicate și protejate de Primul Amendament al Constituției SUA.

Judecătorul Eric Davis de la Curtea Superioară din Delaware a decis în martie că Fox nu poate folosi aceste argumente ca apărare, deoarece reportajul său ar fi fost fals.

Procesul a făcut referire la cazurile în care aliați ai lui Trump, inclusiv foștii săi avocați Rudolph Giuliani și Sidney Powell, au apărut la Fox News pentru a promova acuzațiile false.

Murdoch a descris în mod interne afirmațiile privind trucare alegerilor ca fiind „cu adevărat nebunești” și „dăunătoare”, dar a refuzat să își exercite puterea editorială pentru a le opri și a recunoscut sub jurământ că unele gazde Fox au „aprobat” totuși afirmațiile fără fundament, a declarat Dominion la tribunal.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 33°C 30°C
IASI 30°C 30°C
CLUJ 28°C 28°C
CONSTANTA 26°C 26°C
CRAIOVA 32°C 28°C
BRASOV 31°C 27°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI