Fotografii şocante din Centrul Neuropsihiatric Măciuca din judeţul Vâlcea. Persoane din interior spun că bolnavii sunt legaţi cu chingi

23 ianuarie 2017, 13:05

Fotografiile au fost publicate de jurnalistul Cătălin Tolontan. În imagini sunt bolnavi de la centrul neuropsihiatric Măciuca legaţi cu chingi de paturi sau bănci, în condiţii mizere. Unii sunt complet dezbrăcaţi. Câţiva stau sub pături, alţii n-au nici măcar un cearceaf pus peste salteaua învechită şi deteriorată. Unii pacienţi au chiar răni la glezne din cauza legăturilor.

Infirmierii, care ar trebui să aibă grijă de bolnavi, sunt ocupaţi în perioada asta cu altceva. Amenajează casa directorului acestui centru, Sergiu Smărăndoiu, spune Cătălin Tolontan. Smărăndoiu recunoaşte că imaginile sunt din instituţia pe care o conduce, dar susţine că cineva i-a legat pe pacienţi doar ca să-i fotografieze.

Mai mulţi infirmieri susţin varianta directorului. Spun că nu au legat niciodată pacienţii, nici măcar pe cei violenţi.

Oamenii din sat însă, îi contrazic. Povestesc că, de multe ori, i-au văzut pe bolnavi muncind, în timp ce angajaţii stăteau degeaba sau lucrau la casa directorului.

Toate acestea au ajuns şi la urechile Consiliului Judeţean Vâlcea, care a început o anchetă luna trecută.

Şi poliţia vâlceană s-a autosesizat şi investighează, în primul rând, cum şi cine a făcut publice fotografiile.

Fondat în 1972, la 20 de kilometri de Drăgăşani, centrul neuro-psihiatric din Măciuca are acum internaţi 60 de bolnavi.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite