VIDEO TELEJURNAL

Fotografii de arhivă ale Capitalei ruinate, într-o expoziţie despre cutremurul din 1977. Imagini inedite, poveşti impresionante

4 martie 1977. Era o zi de vineri, iar seara, la ora 21.22 a început dezastrul. 55 de secunde şi 7,2 grade pe scara Ricter sunt coordonatele unuia dintre cele mai mari seisme care au zgudiut România. La 40 de ani de la catastrofalul cutremur, Muzeul Bucureşti scoate din arhive fotografii ale Capitalei ruinate şi ale salvatorilor, aşa cum au apărut şi în presa vremii. Multe din imagini sunt inedite.

03 Martie 2017, 19:39 (actualizat 03 Martie 2017, 19:58) |
40 de ani de la marele cutremur
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Specialiștii au apreciat că energia distructivă eliberată de cutremurul din martie 77 a fost egală cu puterea a 10 bombe de tipul celei aruncate asupra Hiroshimei. 1578 de oameni au murit, după ce 35 de mii de locuinţe s-au prăbuşit în întreaga ţara. Bucureştiul a fost cel mai afectat - aici au căzut 33 de blocuri şi clădiri mari. Toate ruinele au rămas în imagini emblematice ale dezastrului.

Într-o   fotografie se văd ruinele blocului Continental, unde România a pierdut cele mai multe dintre personalităţi. Cutremurul a afectat cel mai mult Bucureştiul, unde au fost peste 1400 de victime.

Celebra cântăreaţa Doina Badea, marele actor Toma Caragiu şi regizorul Alexandru Bocăneţ şi-au pierdut viaţa în blocul Continental.

"Au murit pentru că au încercat să se salveze, au încercat să fugă din apartament, că altfel, apartamentul în care locuia Toma Caragiu a rămas intact, inclusiv o sticlă de vin pe care o serveau cu puţin timp inainte de seism a rămas nemişcată pe masă. [...]  De sub acelaşi bloc a fost salvată fetiţa în vârstă de opt ani la vremea respectivă Gabriela Doina Corduneanu. A fost găsită după 62 de ore", povesteşte Ana Iacob, muzeograf la Muzeul Municipiului Bucureşti.

În expoziţie este şi fotografia lui Sorin Crainic Ivan, supravieţuitorul scos după 11 zile de sub dărâmăturile blocului Continental. A fost suprins în barul de la parter.

Cel mai afectat a fost, însă, blocul Scala. S-a transformat în moloz.  Florica Iordache, muncitoare la cofetăria Scala , a fost scoasă de sub dărâmături la 65 de ore, dar timp de 44 de ore s-a crezut că acolo nu mai e nicio victimă.

Din 40 de judeţe, 23 au fost grav afectate de cutremur. Un raport din 1978 al Băncii Mondiale a estimat pagubele economice la 2 miliarde de dolari, 5 la sută din PIB-ul de atunci al României.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 14°C 18°C
IASI 11°C 15°C
CLUJ 11°C 12°C
CONSTANTA 7°C 11°C
CRAIOVA 15°C 17°C
BRASOV 10°C 13°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI