FOTO. Rachete lansate din Norvegia pentru a studia fenomenul de auroră

FOTO: nasa.gov
FOTO: nasa.gov
16 aprilie 2019, 14:10

Două rachete Black Brant XI-A au fost lansate la interval de două minute (22:14 şi 22:16 GMT), transportând echipamente ştiinţifice pentru a studia schimburile de energie care se produc la altitudini ridicate, în atmosferă, în timpul fenomenelor de auroră.

Misiunea AZURE are drept obiectiv măsurarea densităţii atmosferice şi a temperaturii cu instrumentele transportate de cele două rachete.

De asemenea, cele două rachete au dat drumul unor „trasoare de gaz” deasupra Mării Norvegiei, la altitudini între 114.000 de metri şi 241.000 de metri. Aceste trasoare de gaz folosesc substanţe similare celor din focurile de artificii pentru a genera nori coloraţi, care le permit cercetătorilor să urmărească fluxul particulelor neutre şi ionizate din aurore.

Prin urmărirea mişcării acestor nori coloraţi (cu instrumente optice de la sol şi prin triangularea poziţiei lor), proiectul AZURE va aduna date importante despre fluxul de particule pe orizontală şi pe verticală din cadrul aurorelor, în regiuni diferite ale ionosferei, la mai multe altitudini.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite