British Journal of Sports Medicine | Fotbalul modern creşte riscul de accidentare la mușchii ischiogambieri, conform unui studiu finanţat de UEFA

Un studiu publicat marţi în British Journal of Sports Medicine dezvăluie faptul că jucătorii se confruntă cu tot mai multe probleme şi perioade mai lungi de indisponibilitate în urma accidentărilor la coapsă, generate de creşterea nivelului de intensitate a meciurilor şi durata tot mai mare a sezoanelor din fotbalul modern, informează AFP.

07 Decembrie 2022, 11:51 (actualizat 07 Decembrie 2022, 12:25) Știrile TVR |
UEFA

Conform acestui studiu, finanţat de Uniunea europeană de fotbal (UEFA), 2.636 de leziuni la ischiogambieri au fost rapoarte între 2000 şi 2021, pentru un total de 3.909 de jucători profesionişti.

Numărul accidentărilor de acest tip s-a dublat în acest interval, trecând de la 12% din totalul leziunilor identificate în primul sezon la 24% în ultimul sezon.

S-a dublat, de asemenea, şi numărul de zile pierdute din cauza acestor leziuni, pentru o durată medie de treisprezece zile.

Pentru a înţelege aceste creşteri, oamenii de ştiinţă s-au concentrat pe ultimii opt ani.

Cercetătorii au analizat date ale echipelor medicale de la 54 de cluburi europene din 20 de ţări pe parcursul a 21 de sezoane privind timpul petrecut de jucători la antrenamente şi la meciuri, perioadele de absenţă din cauza accidentărilor, bolilor sau din alte motive şi tipul de accidentare (structurală sau funcţională).

Ei au dedus că principalul motiv al creşterii numărului de accidentări la coapsă este prelungirea sezoanelor în care jucătorii dispută foarte multe meciuri de mare intensitate. Prin urmare, corpurile sunt tensionate mai mult timp.

Riscul de accidentare este crescut şi în timpul meciurilor, fiind de zece ori mai mare decât la antrenamente. În acelaşi timp, cercetătorii au detectat o creştere semnificativă a numărului şi gravităţii accidentărilor în afara competiţiei.

O altă consecinţă a fotbalului modern: riscul de recidivă este foarte mare. Dintre toate accidentările înregistrate între 2000 şi 2021, aproape 20% sunt recidive, dintre care mai mult de două treimi sunt considerate precoce, adică apar în decurs de două luni de la revenirea în competiţie.

Această situaţie complică activitatea cluburilor, făcând jucătorii adesea indisponibili în timpul sezonului. Indiferent de sezon, în ultimele două decenii, unul din cinci jucători a ratat un antrenament sau un meci din cauza unei accidentări la coapsă.

O echipă tipică de 25 de jucători se poate aştepta să se confrunte cu aproximativ opt astfel de accidentări pe sezon, afirmă cercetătorii.

Mușchii ischiogambieri sunt mușchii care se întind de la baza pelvisului până la partea superioară a genunchiului. La jumătatea coapsei, aceștia se despart în două grupe musculo-tendinoase. Ruptura de ischiogambieri poate îmbrăca diferite aspecte, mergând de la ruptura microscopică, până la o ruptură mult mai gravă de mușchi sau chiar a tendonului prin care se inserează mușchiul pe os. Majoritatea leziunilor de ischiogambieri apar la nivelul mușchiului.

 

sursa Agerpres

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN SPORT
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI -1°C 2°C
IASI 0°C 0°C
CLUJ -2°C -1°C
CONSTANTA -1°C -1°C
CRAIOVA -2°C 0°C
BRASOV -5°C -3°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI