Fotbal: Ofsaid-ul "semi-automat" va fi utilizat la Cupa Mondială 2022 din Qatar

Federaţia Internaţională de Fotbal (FIFA) a validat, vineri, utilizarea la Cupa Mondială din 2022 din Qatar a "ofsaid-ului semi-automat", o măsură menită să accelereze şi să fiabilizeze deciziile de arbitraj, după ce a introdus asistenţa video la arbitraj (VAR) la CM 2018 din Rusia, informează AFP.

01 Iulie 2022, 12:54 (actualizat 01 Iulie 2022, 14:13) Știrile TVR |
Arbitru fotbal, ofside

Această etapă suplimentară, testată la Cupa Arabă la finele lui 2021 şi apoi la Mondialul cluburilor, permite să se stabilească în orice moment poziţia jucătorilor şi a mingii, facilitând detectarea ofsaidului fără a înlocui, totodată, aprecierea arbitrilor.

La turneul final din Qatar (21 noiembrie-18 decembrie), "tehnologia semi-automată a ofsaidului" (SAOT) va folosi 12 camere plasate sub acoperişul stadionului şi va controla "până la 29 de puncte de date de jucător de 50 de ori pe secundă", a explicat FIFA într-un comunicat.

Plasat în centrul balonului, un captator va trimite datele către sala de vizionate de "500 de ori pe secundă", permiţând astfel determinarea momentului în care balonul este jucat, mult mai precis decât ar putea să o facă ochiul uman.

"Combinând aceste date şi cu ajutorul inteligenţei artificiale", o alertă va fi transmisă arbitrilor video "de fiecare dată când balonul este primit de un atacant care se află în poziţie de ofsaid la momentul pasei", a detaliat instanţa fotbalului.

"În câteva secunde, ei vor verifica manual momentul pasei, precum şi linia ofsaid-ului, înainte de a informa arbitrul principal, căruia îi va reveni decizia finală'', precizează FIFA.

Pentru a permite publicului să înţeleagă mai bine deciziile arbitrilor, animaţii 3D vor fi, de asemenea, difuzate ulterior pe ecranele stadionului, a mai precizat FIFA.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 34°C 35°C
IASI 28°C 31°C
CLUJ 31°C 32°C
CONSTANTA 28°C 28°C
CRAIOVA 35°C 35°C
BRASOV 29°C 31°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI