Fostul vicepreședinte Gazprombank, fugit din Rusia, își face mea culpa în presa ucraineană. Declarații dure la adresa poporului rus

Igor Volobuev
Igor Volobuev
28 aprilie 2022, 14:06

Volobuiev a vorbit despre decizia sa de-a părăsi Rusia cu jurnalistul Serghei Loiko, pentru The Insider, cu bloggerul ucrainean Denis Kazanski și cu publicația ucraineană Liga.net.

Volobuiev se află în prezent la Kiev. Când Serghei Loiko l-a întrebat cum a reușit să intre în Ucraina, ca fost vicepreședinte al Gazprombank, cu pașaport rusesc, acesta a fost evaziv. „Este o poveste lungă pe care sper s-o spun cândva în viitor. A fost foarte greu”, a răspuns el, adăugând că evadarea sa din Rusia a inclus escale în Turcia, Letonia și Polonia, transmite Meduza.

„Întoarcerea mea este ca o pocăință”

Volobuiev s-a născut în orașul ucrainean Ohtîrka din regiunea Sumî. El a spus că a decis să se întoarcă în Ucraina pentru că voia să-și „apere patria-mamă cu armele în mână”. Potrivit lui, a vrut pentru prima dată să se întoarcă în 2004, dar nu a putut din cauza circumstanțelor familiale. Volobuiev a declarat pentru Liga.net că în 2014 „și-a jurat” că va merge și va lupta dacă „tancurile rusești vor veni în Ohtîrka mea”. Pe 24 februarie, prima zi a invaziei ruse din Ucraina, fostul vicepreședinte a decis să părăsească definitiv Rusia.

„Nu mai puteam sta acolo. Sunt de naționalitate ucraineană. Nu puteam să stau pe margine și să privesc cum Rusia făcea asta patriei mele. Întoarcerea mea este ca o pocăință – vreau să mă spăl de trecutul meu rusesc. Vreau să rămân în Ucraina până la victorie. Nu pot trăi o viață plină și satisfăcătoare în timp ce ei îl ucid pe tatăl meu, care locuiește în Ohtîrka; pe cei dragi ai mei; pe prietenii mei; pe vecinii mei”, a spus Volobuiev.

El a clarificat că tatăl său este în viață și acum se află în siguranță, dar a petrecut o lună într-un subsol rece la începutul invaziei.

„Nu Putin este cel care fură din toalete și violează femei, ci poporul rus”

Volobuiev s-a referit la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei ca fiind o crimă internațională.

„Este crima lui Putin, crima guvernului rus și, de fapt, crima poporului rus. Pentru că nu Putin este cel care ucide ucraineni aici; nu Putin este cel care fură din toalete și violează femei. Este poporul rus. Și în ciuda faptului că sunt ucrainean după naționalitate, am și responsabilitatea pentru asta. Îmi este rușine și-mi voi petrece restul vieții căiindu-mă pentru asta, pentru că sunt cu dublă responsabilitate – nu sunt doar un rus normal. M-am născut aici [în Ucraina] și am trăit aici timp de 18 ani, așa că sunt dublu, triplu responsabil pentru asta”, a spus Volobuiev.

Volobuiev a părăsit Rusia pe 2 martie. Inițial, a spus el, nimeni nu știa că a plecat, dar autoritățile ruse au început curând să-l caute. În cele din urmă, ei „și-au dat seama” că se afla în Ucraina. Acum îl suspectează că a vândut „secrete despre uzinele Gazprombank”. Volobuiev nu este sigur dacă au fost inițiate procese penale împotriva sa în Rusia.

Presupusele sinucideri

În interviul său cu Denis Kazanski și Liga.net, Volobuiev a precizat că decizia sa de-a părăsi Rusia nu a fost o chestiune de securitate, nimeni nu-i amenința viața. El a vorbit și despre moartea unui alt fost vicepreședinte al Gazprombank, Vladislav Avaiev, și a fostului director Novatek Serghei Protoseni. Volobuiev nu crede în varianta sinuciderii.

„Nu știu din ce-și câștiga [Avaiev] banii. Nu l-am cunoscut niciodată și nu auzisem niciodată de el. De asemenea, știu că la momentul presupusei sinucideri, el era prim-vicepreședintele interimar al Gazprombank. Nu cred că era capabil să-și ucidă soția și fiica. Cred că a fost o înscenare. De ce? E greu de spus. Poate că știa ceva și reprezenta un fel de pericol”, a spus Volobuiev.

Un război vechi de 20 de ani

În opinia lui Volobuiev, războiul dintre Rusia și Ucraina durează deja de 20 de ani și a început cu presiune economică. „Obiectivul lor a fost să lege Ucraina de Rusia, să o facă dependentă de gaz, la fel ca Belarus. Asta a făcut parte din război. Trebuie să recunosc că eu însumi am luat parte la aceste războaie ale gazului când lucram pentru Gazprom. Primul a fost cam la sfârșitul anilor 2005-2006, iar al doilea a fost între 2008-2009”, a spus el pentru Liga.net.

În timpul „războaielor gazului”, potrivit lui Volobuiev, consumatorii europeni au încetat să vadă Ucraina ca un furnizor de încredere, ceea ce a permis Rusiei și Gazprom să ofere rute de aprovizionare care ocolesc Ucraina.

Volobuiev este conștient că nu este primit cu brațele deschise în Ucraina. „Înțeleg că am ajuns aici acoperit de rahat și nu-mi fac iluzii că mă pot albi complet. Dar pe dinăuntru sunt curat. Mă va accepta patria mea? Nu sunt sigur. Știu că șansele nu sunt de partea mea. Voi avea judecătorii mei aici – tatăl meu, cei dragi, tu și toți cei care trec pe lângă mine pe stradă. Dacă mă vor scuipa în față, voi ști de ce. Știu că va fi dificil și știu că o merit”, a mai declarat el.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite