Fostul secretar de stat Henry Kissinger împlinește 100 de ani. Profesor, analist și sfetnicul tuturor președinților americani de la Nixon încoace, este deopotrivă un nume respectat și controversat

26 mai 2023, 08:37

Henry Kissinger are origini evreiești și s-a născut în Bavaria, Germania. În 1938, când era copil, familia sa a fugit de persecuțiile naziștilor în America. Micul Henry a fost un copil timid, care vorbea puțin – motiv pentru care toată viața și-a păstrat un accent puternic european – pe care îl are și în zilele noastre. Declarațiile sale au fost adesea aproape profetice.

Iată ce spunea în 2016, referindu-se la China și Rusia: „Suntem implicați în războaie religioase în Orientul Mijlociu. Avem de-a face cu țări care se consideră din ce în ce mai mult drept centre istorice de putere în Asia. Avem de-a face cu Rusia, care combină declinul puterilor sale fizice cu tentativa de a-și reafirma predominanța istorică în anumite regiuni. Și trebuie să vedem cum abordăm tehnologia de azi, pentru care nu există precedent.”

După o carieră universitară fulminantă, a ajuns mâna dreaptă a președintelui John Fitzgerald Kennedy, apoi a lui Richard Nixon.

A avut un rol extrem de controversat în negocierile privind conflictele din Cambodgia, Vietnam, Angola, Irak, lovitura de stat din Chile. Unii îl acuză și azi de crime de război. A păstrat mereu o ușă deschisă regimurilor dictatoriale.

Henry Kissinger a fost de mai multe ori în România, înainte și după 1990.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite