Fostul secretar de stat Henry Kissinger împlinește 100 de ani. Profesor, analist și sfetnicul tuturor președinților americani de la Nixon încoace, este deopotrivă un nume respectat și controversat

Fostul secretar de stat american Henry Kissinger, unul dintre cei mai influenți și mai controversați oameni de stat ai vremurilor noastre, împlinește 100 de ani. A fost sfetnicul public sau de taină al tuturor președinților americani de la Nixon încoace și a consiliat nenumărați alți oficiali americani și străini, instituții, entități. Profesor și analist, cărțile lui sunt de căpătâi în toate universitățile lumii. Detestat și criticat acerb de unii, lăudat de alții, este printre foarte puținii adevărați vizionari ai geopoliticii moderne.

26 Mai 2023, 08:37 (actualizat 26 Mai 2023, 08:48) Știrile TVR |

Henry Kissinger are origini evreiești și s-a născut în Bavaria, Germania. În 1938, când era copil, familia sa a fugit de persecuțiile naziștilor în America. Micul Henry a fost un copil timid, care vorbea puțin - motiv pentru care toată viața și-a păstrat un accent puternic european - pe care îl are și în zilele noastre. Declarațiile sale au fost adesea aproape profetice.

Iată ce spunea în 2016, referindu-se la China și Rusia: "Suntem implicați în războaie religioase în Orientul Mijlociu. Avem de-a face cu țări care se consideră din ce în ce mai mult drept centre istorice de putere în Asia. Avem de-a face cu Rusia, care combină declinul puterilor sale fizice cu tentativa de a-și reafirma predominanța istorică în anumite regiuni. Și trebuie să vedem cum abordăm tehnologia de azi, pentru care nu există precedent."

După o carieră universitară fulminantă, a ajuns mâna dreaptă a președintelui John Fitzgerald Kennedy, apoi a lui Richard Nixon.

A avut un rol extrem de controversat în negocierile privind conflictele din Cambodgia, Vietnam, Angola, Irak, lovitura de stat din Chile. Unii îl acuză și azi de crime de război. A păstrat mereu o ușă deschisă regimurilor dictatoriale.

Henry Kissinger a fost de mai multe ori în România, înainte și după 1990.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 25°C 29°C
IASI 27°C 27°C
CLUJ 25°C 21°C
CONSTANTA 22°C 25°C
CRAIOVA 22°C 24°C
BRASOV 21°C 24°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI