Fostul primar al Constanței, Radu Mazăre, un politician al contrastelor

20 mai 2019, 19:17

Bucureștean la origini, Radu Mazăre a început să fie cunoscut la începutul anilor 2000. Atunci a devenit primar al orașului de la malul mării și, peste noapte, liderul filialei PSD Constanța. În ochii românilor a fost unul dintre cei mai excentrici edili din România și a fost renumit pentru vacanțele exotice, deghizările în personaje istorice și pasiunea pentru cluburi și petreceri scumpe.

Ținutele sale au fost ieșite din comun, iar aparițiile la ședințele de partid au fost memorabile. Ajuns în politica de vârf, discursurile sale erau unele critice la adresa fostului președinte, Traian Băsescu, însă nu a evitat să fie tranșant nici cu liderii PSD.

Mazăre era celebru în Constanța, dar mereu a încercat să câștige putere în Partidul Social Democrat. L-a susținut pe Victor Ponta să ajungă președintele PSD și a mizat pe referendumul de demitere a lui Traian Băsescu din 2012. A organizat mitinguri și nu a evitat să aducă la vot fetele care participau la petrecerile organizate de fostul edil.

Însă politica i-a adus și multe necazuri. Declarațiile politice au început să fie făcute mai mult pe scările instanțelor de judecată, iar procurorii l-au reținut pentru mai multe nereguli găsite în primăria pe care a condus-o vreme de 15 ani.

Acuzat de corupție și arestat preventiv, Radu Mazăre demisionează din funcția de primar și se retrage de pe scena politică.

Legăturile cu Madagascar sunt vechi. Fostul edil avea resort cu restaurant și bar de lux în insula din Oceanul Indian și călătorea des în această țară. La sfârșitul anului 2017 a fugit din România și a anunțat autoritățile române că a solicitat azil politic în Republica Madagascar.

Fostul edil a fost dat în urmărire internațională, iar după un an și jumătate de libertate, a fost prins de oamenii legii. Autoritățile din Magagascar au aprobat cererea de extrădare. În România, Radu Mazăre va executa o pedeapsă de 9 ani de închisoare cu executare, pedeapsa primită în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri din Constanţa.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite