Fostul preşedinte pakistanez Pervez Musharraf a murit în Dubai – presa pakistaneză

5 februarie 2023, 09:25

Fostul preşedinte pakistanez Pervez Musharraf a decedat duminică, la vârsta de 79 de ani, într-un spital din Dubai, după o boală rară îndelungată, transmit agenţiile internaţionale de presă.

Potrivit DPA, Musharraf a fost diagnosticat cu boala amiloidoză în 2018. El a fost conectat la un ventilator anul trecut. Se afla din 2016 în Emiratele Arabe Unite, unde trăia în exil pentru a evita să fie judecat în legătură cu mai multe speţe.

Înalţi oficiali militari din Pakistan şi-au exprimat ”sincerele condoleanţe cu ocazia decesului generalului Pervez Musharraf”, se arată într-un scurt comunicat emis de biroul de presă al armatei, citat de AFP.

Musharraf a fost ales ca şef al armatei de fostul premier Nawaz Sharif în 1998. Câteva luni mai târziu, au apărut divergenţe între cei doi, iar generalul a răsturnat guvernul printr-o lovitură de stat militară fără vărsare de sânge în 1999.

El a condus Pakistanul din 1999 până în 2008, perioadă marcată de o creştere economică, în care liderul militar a încercat, de asemenea, să introducă valorile sociale liberale în o ţară musulmană conservatoare.

Musharraf s-a bucurat de un sprijin puternic timp de mulţi ani, iar cea mai mare ameninţare a sa au fost Al-Qaida şi alţi islamişti militanţi care au încercat să-l ucidă de cel puţin trei ori.

Dar folosirea cu îndârjire a armatei pentru a înăbuşi disidenţa, precum şi susţinerea continuă a Statelor Unite în lupta acestora împotriva Al Qaida şi a talibanilor afgani au dus în cele din urmă la căderea sa.

Autorizat să plece în străinătate pentru tratament medical chiar dacă se confrunta cu un caz de trădare în Pakistan, Musharraf a zburat ultima dată în Dubai în 2016.

În 2019, a fost condamnat la pedeapsa cu moartea în contumacie pentru înaltă trădare, devenind astfel primul dictator condamnat de un tribunal pakistanez. Cu toate acestea, întregul proces a fost declarat neconstituţional în decurs de o lună, iar sentinţa a fost anulată.

Un zbor special va fi efectuat luni spre Dubai pentru a repatria trupul lui Musharraf pentru înmormântare, a anunţat postul local de televiziune Geo News, preluat de Reuters.

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite