Jean-Claude Juncker, Doctor Honoris Causa al ASE: ”Rămân scandalizat că România nu a aderat încă la Schengen.” Klaus Iohannis: ”Onorăm astăzi o personalitate remarcabilă şi un prieten al României”

Jean Claude Juncker Doctor Honoris Causa al ASE
Jean Claude Juncker Doctor Honoris Causa al ASE
6 aprilie 2023, 07:29

Ceremonia de acordare a titlului Doctor Honoris Causa fostului preşedinte al Comisiei Europene Jean-Claude Juncker  s-a desfășurat în Aula Magna a Palatului ASE.

Evenimentul a avut loc în contextul manifestărilor organizate de Academia de Studii Economice cu prilejul împlinirii pe 6 aprilie a 110 ani de la înfiinţarea instituţiei de învăţământ superior.

Jean-Claude Juncker: Eu am pledat pentru aderarea României la spaţiul Schengen încă din 2014

Fostul preşedinte al Comisiei Europene Jean-Claude Juncker a declarat, joi, că există aşteptări care nu au fost atinse de către cei care conduc Uniunea Europeană şi a criticat faptul că România nu a aderat încă la spaţiul Schengen.

„Există aşteptări care nu au fost atinse de către cei care conduc Uniunea Europeană. Eu rămân scandalizat de faptul că România încă nu a aderat la spaţiul Schengen. Eu am pledat pentru aderarea României la spaţiul Schengen încă din 2014 când am devenit preşedintele Comisiei şi nu am încetat să pledez cauza României. (…) România este parte a Uniunii, este stat membru”, a spus Jean-Claude Juncker, la ceremonia în care i-a fost acordat titlul Doctor Honoris Causa de către Academia de Studii Economice.

El a arătat că România se află într-o vecinătate dificilă.

„Vecinul dumneavoastră, Ucraina, a fost atacat împotriva tuturor regulilor dreptului internaţional de Federaţia Rusă şi sunteţi vecini imediaţi ai ţărilor balcanice de Vest care au vocaţia de a deveni membre ale Uniunii Europene. Când va veni acea zi Europa va deveni mai completă. Trebuie să vedem Europa evoluând către o mare deschidere şi solidaritate. (…) Eu sunt un mare susţinător al principiului subsidiarităţii. Trebuie să luăm deciziile cel mai aproape de cetăţeni. Nu aş vrea ca în spatele paravanului subsidiarităţii să dispară solidaritatea”, a spus fostul preşedinte al Comisiei Europene.

Preşedintele Klaus Iohannis a participat la acest eveniment şi a susținut o alocuţiune.

Onorăm astăzi o personalitate europeană remarcabilă şi un prieten al României – excelenţa sa, domnul Jean-Claude Juncker. (…) Preşedintele Jean-Claude Juncker este nu doar unul dintre cei mai experimentaţi oameni de stat europeni, ci şi un veritabil susţinător şi promotor al integrării europene, având un rol aparte în istoria recentă a Uniunii Europene. Prin întreaga sa activitate dedicată idealului Europei Unite, Jean-Claude Juncker este o personalitate politică de calibrul părinţilor-fondatori ai Uniunii Europene. (…) Titlul de Doctor Honoris Causa acordat de către Academia de Studii Economice este o recunoaştere publică a meritelor excepţionale, a prestigiului şi a contribuţiei dumneavoastră la consolidarea Uniunii Europene„, a spus preşedintele Iohannis.

Şeful statului a evocat câteva momente marcante din bogata experienţă politică a fostului preşedinte al Comisiei Europene, arătând că a fost martor al căderii Zidului Berlinului, arhitect al Tratatului de la Maastricht din 1992, preşedinte al Eurogrupului timp de 8 ani şi că a jucat un important rol în reunificarea continentului european.

„Într-o perioadă când Europa se redefinea după căderea regimurilor comuniste, Jean-Claude Juncker a fost un adevărat campion al cauzei europene, aducând alături state mari şi mici, noi sau vechi, din Est sau din Vest, pentru a lucra împreună pentru dezvoltare şi pentru a depăşi diviziunile trecutului. Planul Juncker a avut un rol-cheie în creşterea şi consolidarea competitivităţii economiei europene. Mare parte din rezilienţa economică atât de necesară în ultimii ani îşi are originea şi în viziunea promovată prin Planul de investiţii pentru Uniunea Europeană”, a spus Iohannis.

El a afirmat şi că mandatul lui Jean-Claude Juncker în fruntea Comisiei Europene a fost unul de referinţă, în pofida provocărilor considerabile cu care s-a confruntat Uniunea, de la gestionarea consecinţelor crizei economice şi financiare, la criza migranţilor sau la momentul Brexit din 2016.

„În toată această perioadă, preşedintele Juncker a ales să promoveze o agendă europeană pozitivă, a ales calea unităţii, susţinând cu fiecare ocazie importanţa solidarităţii europene – valori care, aşa cum timpul a dovedit-o, continuă să reprezinte arma cea mai puternică a Uniunii Europene. Rezultatele obţinute au subliniat, parcă şi mai puternic, importanţa unor politici economice sănătoase la nivel naţional şi european, capabile să consolideze dezvoltarea şi convergenţa economică în UE”, a spus şeful statului.

El a evocat şi „francheţea şi umorul fin” al fostului preşedinte al CE.

Şeful statului a amintit şi cele mai emblematice momente din istoria europeană a României la care a participat Jean-Claude Juncker, respectiv prezidarea Consiliului European, în 1997, în calitate de premier al Luxemburgului, în cadrul căruia s-a luat decizia istorică de a lansa procesul de extindere a Uniunii înspre statele din Europa Centrală şi de Est, găzduirea, în 2005, la Abaţia Neumunster din Luxemburg, a ceremoniei de semnare a Tratatului de Aderare a ţării noastre la Uniunea Europeană, iar în 2007 Sibiul a fost Capitală Culturală Europeană, alături de Luxemburg. De asemenea, Jean-Claude Juncker a participat în 2017, de Ziua Europei, la aniversarea primilor 10 ani de apartenenţă a României la Uniunea Europeană, iar în 2019 la momentul inaugural al Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene de la Ateneul Român şi la Summitul privind viitorul Europei de la Sibiu.

Preşedintele Klaus Iohannis a vorbit şi despre evoluţiile dramatice declanşate de agresiunea Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, arătând că „avem astăzi în Europa de acest răspuns unit şi solidar în faţa unui atac fără precedent la valorile noastre, la regulile şi la principiile dreptului internaţional”. El a arătat că România sprijină puternic Ucraina şi Republica Moldova, state care au devenit candidate la aderarea la UE.

„Europa în care credem, pe care ţările noastre o susţin şi vor continua să o promoveze, este una a democraţiei, a respectului şi a cooperării loiale între state şi popoare. (…) România este, de mai bine de 16 ani, în sânul familiei europene şi datorită susţinerii unor oameni cu viziunea şi dedicarea dumneavoastră. Drumul nu a fost tot timpul uşor, dar am luptat şi vom continua să luptăm pentru viitorul acestui proiect comun”, a conchis şeful statului.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite