Asasinat în Japonia. Fostul premier Shinzo Abe, împușcat la un eveniment electoral. Medici: Un glonț i-a atins inima. Bărbatul care a deschis focul este arestat. Atacul, surprins de camere

8 iulie 2022, 07:01

Potrivit presei nipone, unul dintre gloanțe i-a lovit gâtul lui Shinzo Abe, iar al doilea a intrat în partea din stânga a spatelui.

Autorul atacului a fost arestat imediat de către polițiști, sub acuzația de tentativă de asasinat. El a fost identificat – este un japonez de 41 de ani, care, până în 2005, a făcut parte din forțele de apărare ale Japoniei. Incidentul a avut loc în timp ce liderul Partidului Liberal Democratic se afla în campania electorala pentru alegerile din camera superioară a legislativului nipon, programate duminică.

Doctorii care l-au preluat pe Shinzo Abe după ce a fost transportat la spital au precizat că au luptat ore întregi pentru a-i salva viața, însă pierduse prea mult sânge.

Domnul Shinzo Abe a fost adus azi, la ora 12:20, la centrul de îngrijiri de urgenţă. Era în stop cardiorespirator. I s-a acordat primul ajutor, dar, din nefericire, a încetat din viaţă la ora 17:03„.

Soția, rude și cunoscuți ai fostului premier s-au dus la spitalul unde acesta a fost transportat. Între timp, din întreaga lume au început să sosească mesaje.

„Jelim alături de voi”. Liderii lumii trimit mesaje de condoleanțe după asasinarea lui Shinzo Abe, care a avut cel mai lung mandat de premier în Japonia. Iohannis: A fost un apărător al democrației și un prieten

Shinzo Abe s-a născut în Tokyo, într-o familie politică proeminentă, cu o influență economică semnificativă.

ACTUALIZARE 12.50 Președintele Klaus Iohannis a transmis condoleanțe familiei lui Shinzo Abe și poporului japonez.

„A fost un prieten adevărat”, a notat pe Twitter președintele României.

ACTUALIZARE 12.48 Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a transmis condoleanțe familiei fostului premier asasinat și poporului japonez. El l-a numit pe Shinzo Abe „un apărător al democrației”, „prietenul și colegul meu de-a lungul a mulți, mulți ani”.

ACTUALIZARE 12.23 „Glonțul care l-a ucis a pătruns atât de adânc, încât i-a atins inima”, au declarat cadrele de la Universitatea Medicală Nara, unde Shinzo Abe a fost adus de urgență.

Shinzo Abe a pierdut foarte mult sânge, iar medicii nu au putut să oprească hemoragia.

20 de medici s-au ocupat de cazul fostului premier.

ACTUALIZARE 11.57 Shinzo Abe a murit, transmite postul public de televiziune NHK.

Decesul a fost declarat la 5:03 p.m., ora locală, la aproximativ 6 ore de la atac.

ACTUALIZARE 11.54 Ministerul rus de Externe cataloghează atacul drept „un act de terorism”.

„Suntem convinși că persoanele care au planificat și comis această crimă monstruoasă vor suporta măsurile necesare pentru responsabilitatea acestui act de terorism, care nu are nicio justificare și care nu poate fi justificat”, a declarat purtătoarea de cuvânt a instituției, Maria Zakharova, care s-a declarat „uluită de vestea tragediei” petrecute astăzi în Japonia.

ACTUALIZARE 11.42 Imagini cu fostul premier, transportat de urgență la spital.

ACTUALIZARE 11.40 Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, s-a declarat șocată și întristată de eveniment.

ACTUALIZARE 11.24 Guvernul României a transmis un mesaj din partea premierului Nicolae Ciucă.

„Guvernul României condamnă ferm atacul asupra fostului prim-ministru Shinzo Abe, unul dintre cei mai importanți lideri ai Japoniei și prieten stimat al României”, se arată în mesaj.

ACTUALIZARE 11.07 Soția lui Shinzo Abe a sosit la Nara Medical University, unde fostul premier primește îngrijiri de urgență.

Fratele mai mic al fostului premier, Nobuo Kishi, care este și ministrul Apărării din Japonia, a confirmat mai devreme că lui Shinzo Abe i se fac transfuzii de sânge, transmite CNN, citând postul public NHK.

Nobuo Kishi a declarat că atacul este „un afront la adresa democrației” și o suprimare a „dreptului la liberă exprimare”.

ACTUALIZARE 10.58 Yoshihide Suga, fost premier al Japoniei din 2020 până în 2021, a transmis că atentatul nu poate fi iertat.

„Înainte de toate, mă rog pentru recuperarea fostului premier Abe”, a declarat el.

Suga a asigurat tranziția după ce Abe și-a dat demisia, în 2020, și până la preluarea șefiei executivului de către Fumio Kishida.

Potrivit lui Yoshihide Suga, atacul este un act de „barbarie care neagă bazele democrației, așa cum este campania electorală, și nu poate fi în niciun fel iertat”.

ACTUALIZARE 10.31 Atacul asupra fostului premier Shinzo Abe, un act de violență politică rară în Japonia. „Nu este un act care să poată fi iertat”. Expert în securitate: Un moment care va schimba această „oază” pentru totdeauna

ACTUALIZARE INFO PLUS 10.00 Potrivit agenției oficiale de presă japoneze, Shinzo Abe a fost lovit de două gloanțe. Unul dintre acestea l-a lovit în ceafă și al doilea în partea din stânga a spatelui.

Atacatorul este un japonez de 41 de ani, care până în 2005 a făcut parte din forțele de autoapărare ale Japoniei. Se confirmă că arma pe care a folosit-o era una artizanală.

Incidentul a avut loc în timp ce liderului Partidului Liberal Democratic se afla în campanie electorală pentru alegerile din camera superioară a legislativului nipon, programate duminică.

În 2018, Shinzo Abe a fost primul șef al guvernului de la Tokyo care sosea într-o vizită oficială în România. El este descris de presa niponă drept un politician de extremă dreapta, cu viziuni naționaliste.

În al doilea mandat de premier, a încercat să reformeze politica externă a țării. În 2020 a fost nevoit să renunțe la mandat din cauza unor probleme de sănătate.

ACTUALIZARE 09.32 Președintele Klaus Iohannis a condamnat atacul asupra lui Shinzo Abe.

ACTUALIZARE 09.30 „Japonia încearcă să înțeleagă această situație dură”, a declarat premierul Fumio Kishida.

Șeful executivului a dat asigurări că autoritățile vor lua toate măsurile ce se impun.

ACTUALIZARE 09.10 Fostul premier al Japoniei a fost împușcat în gât și în piept, potrivit televiziunii publice NHK. Postul citează surse din poliție.

În conferința de presă organizată de urgență, de la care apar detalii treptat în mass media internaționale, actualul premier, Fumio Kishida, a subliniat că Abe este supus unei intervenții chirurgicale.

Kishida și echipa lui au sosit la conferința de presă cu elicopterul. Premierul avea mai multe angajamente oficiale, pe care le-a întrerupt.

ACTUALIZARE 08.52 Medicii se luptă sa salveze viața lui Shinzo Abe, a transmis premierul Fumio Kishida, la o conferință de presă.

Acesta nu este un act care să fie iertat„, a declarat Kishida.

ACTUALIZARE 08.40 Liderii din întreaga lume trimit mesaje de îngrijorare după ce Shinzo Abe, care a avut cel mai lung mandat de premier în Japonia, a fost împușcat.

Înaintea unei întâlniri a miniștrilor de Externe din G20, la Bali, secretarul american de stat Antony Blinken s-a declarat profund întristat de eveniment.

„Înainte să ne întâlnim, trebuie să subliniez cât de profund întristați și îngrijorați suntem de veștile care vin din Japonia despre tentativa asupra premierului Abe”, a declarat Blinken.

„Nu știm care este starea sa. Gândurile și rugăciunile noastre se îndreaptă către familia sa, către poporul japonez. Este un moment foarte, foarte trist și așteptăm în continuare vești”, a subliniat Blinken.

MOMENTUL ATACULUI

 

 

ACTUALIZARE 08.20 Bărbatul arestat de poliție a folosit o armă pe care a confecționat-o singur, potrivit televiziunii publice NHK.

ACTUALIZARE 08.02 Poliția l-a arestat pe Yamagami Tetsuya, locuitor din Nara, în vârstă de aproximativ 40 de ani, anunță televiziunea publică NHK, citând forțe din poliție.

Bărbatul nu a încercat să fugă. Este interogat la secția de poliție Nara Nishi.

ACTUALIZARE 07.01 Totul s-a întâmplat în jurul orei 11.30, ora locală.

Potrivit postului național de televiziune NHK, fostul premier se afla pe stradă, vorbea cu câțiva participanți la eveniment și începuse să susțină un discurs când s-a auzit un zgomot puternic. Câteva secunde mai târziu, polițiștii pun la pământ un bărbat.

Forțele de ordine au făcut o arestare și au găsit o armă la locul mitingului.

Potrivit departamentului local de pompieri, politicianul nu avea semne vitale în momentul în care a fost trimis la spital.

Pe rețelele de socializare apar instantanee cu atacatorul. Acesta pare să aibă asupra sa o armă personalizată, cu țeava scurtă, o așa-numită armă tăiată. La acest tip de arme, muniția este propulsată mai repede decât la armele cu țeava completă.

Premierul Japoniei, Fumio Kishida, care efectua o vizită cu mai multe angajamente oficiale în program, a fost informat de urgență despre situație și se va întoarce la birou.

Mai multe media, printre care agenţia de presă Kyodo, au transmis inițial că fostul premier a fost atacat. Kyodo şi postul naţional de televiziune NHK au raportat că s-au auzit două focuri de armă.

Potrivit surselor, fostul premier pare a fi în stop cardiac, mai scrie Reuters, preluată de Agerpres.

Shinzo Abe, cel mai longeviv premier al Japoniei, s-a retras din funcție în august 2020, din cauza problemelor de sănătate. El conducea Japonia din 2012. Mai avusese un mandat de un an între 2006 și 2007, pe care l-a depus tot din motive de sănătate.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite