Fostul premier israelian Yair Lapid: „Nu am fost niciodată mai aproape de a ne destrăma”

Yair Lapid
Yair Lapid
27 martie 2023, 13:18

„Ceea ce s-a întâmplat aici în ultimele 24 de ore este o nebunie, este o pierdere a controlului și o pierdere a direcției”, a spus Lapid.

„Este dovada că acest guvern și-a pierdut frânele. Este un pericol pentru statul Israel, este un pericol pentru securitatea Israelului. Casa noastră este în pericol”, a adăugat el.

Lapid i-a cerut lui Netanyahu să-și anuleze decizia de a-l demite pe ministrul Apărării Yoav Gallant și le-a spus parlamentarilor că „nu am fost niciodată mai aproape de a ne destrăma”.

„Securitatea noastră națională este în pericol, economia noastră se prăbușește, relațiile noastre externe sunt la cel mai scăzut punct de până acum, nu știm ce să le spunem copiilor noștri despre viitorul lor în această țară. Am fost luați ostatici de o mulțime de oameni, extremiști care nu au limite”, a spus Lapid, care a fost prim-ministru timp de cinci luni înainte ca Netanyahu să revină la putere după alegerile din noiembrie.

„În istoria unei țări sunt rare momentele în care guvernul trebuie să decidă dacă este aici pentru a construi sau pentru a distruge, pentru a uni sau pentru a diviza. Acesta este unul dintre acele momente”, a mai spus Lapid.

Duminică seara, mii de persoane au coborât în stradă la Tel Aviv după ce premierul Benjamin Netanyahu şi-a concediat ministrul apărării, Yoav Gallant. Cu o zi în urmă, Gallant lansase un apel televizat către guvern să-şi oprească revizuirea sistemului judiciar, avertizând că divizarea profundă pe care a declanşat-o acest proiect în societatea israeliană afectează armata şi ameninţă securitatea naţională.

La trei luni de la preluarea puterii ca unul dintre cele mai de dreapta guverne din istoria ţării, concedierea ministrului apărării a aruncat în criză coaliţia naţional-religioasă a lui Netanyahu, pe fondul unei urgenţe de securitate din ce în ce mai mare în Cisiordania.

Revizuirea sistemului judiciar, care ar da executivului controlul asupra numirii judecătorilor de la Curtea Supremă şi ar permite guvernului să anuleze hotărârile judecătoreşti pe baza unei majorităţi parlamentare simple, a atras proteste în masă timp de mai multe săptămâni.

În timp ce guvernul susţine că revizuirea este necesară pentru a controla judecătorii activişti şi a stabili un echilibru just între guvernul ales şi puterea judiciară, oponenţii o vad ca pe o subminare a controalelor şi a echilibrelor legale şi ca pe o ameninţare la adresa democraţiei în Israel.

Netanyahu, judecat pentru acuzaţii de corupţie pe care le neagă, s-a angajat să continue acest proiect de lege şi o parte centrală din pachetul de revizuire. Proiectul, care ar înăspri controlul politic asupra numirilor din justiţie, urmează să fie ratificat în parlament în această săptămână.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite