Fostul premier al Japoniei Shinzo Abe a fost înmormântat. Mai mulți lideri politici i-au adus un ultim omagiu

12 iulie 2022, 08:44

Cortegiul funerar a pornit de la un templu din Tokyo. Pe străzi, mii de oameni au aplaudat trecerea mașinii mortuare. Shinzo Abe a fost cel mai longeviv  premier din istoria Japoniei. Perioadele în care s-a aflat în fruntea guvernului – 2006-2007 și 2012-2020 – au fost marcate de reforme financiare și mulți japonezi cred că Abe a fost cel care a rezolvat mare parte din problemele economice ale țării.

Trecerea convoiului mortuar pe străzile din Tokyo a fost singurul moment public. Funeraliile și ceremonia de incinerare s au desfășurat doar în prezența familiei.

–––––––––––––––––––––-

Mai mulți lideri politici i-au adus un ultim omagiu. Premierul Ciucă a semnat în cartea de condoleanţe deschisă la reşedinţa ambasadorului Japoniei în România și a apreciat că Shinzo Abe a fost un om politic respectat și un apărător al democraţiei.

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken, aflat într-un turneu în Asia, a făcut o scurtă oprire la Tokio pentru a transmite personal condoleanţe poporului japonez. S-a întâlnit cu premierul Japoniei, exprimindu-și solidaritatea cu poporul japonez în această perioadă incredibil de dificilă.

”Am venit la solicitarea Preşedintelui pentru că suntem mai mult decât aliaţi. Suntem prieteni. Şi când un prieten este rănit, apar ceilalţi prieteni.”

Premierul Japoniei vrea să întărească serios apărarea țării și să crească bugetul armatei. Între timp, la un templu din capitala niponă are loc priveghiul pentru Shinzo Abe, la care participă rude, prieteni apropiați, foști premieri și citiva oficiali americani. Guvernul i-a acordat fostului premier cea mai înaltă decorație a Japoniei.

Shinzo Abe a fost asasinat la 67 de ani în timpul unui miting electoral. A fost transportat imediat la spital, dar după câteva ore medicii au constatat decesul.

Bărbatul care l-a împușcat cu o armă artizanală a fost prins imediat. Un japonez de 41 de ani care până în 2005 a făcut parte din forțele de apărare ale Japoniei.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite