Fostul președinte ucrainean Petro Poroșenko, autorizat să părăsească țara pentru a participa la congresul PPE

Petro Poroșenko pe străzile Kievului
Petro Poroșenko pe străzile Kievului
30 mai 2022, 15:06

În urma presiunii deputaţilor Parlamentului European şi a membrilor guvernelor ţărilor UE, Petro Poroşenko a putut pleca în străinătate pentru a participa la summitul şi la congresul Partidului Popular European (PPE) la Rotterdam”, a indicat serviciul său de presă.

Conform aceleiași surse, Poroşenko a plecat deja şi a prezentat la graniţă aceleaşi documente pe care le avea asupra sa când i s-a refuzat să iasă din ţară.

VEZI și Fostul preşedinte Poroşenko spune că i s-a refuzat ieşirea din ţară. El amenință cu riscul de rupere a ”armistiţiului politic”

Partidul său, Solidaritatea Europeană, s-a declarat ”convins că autorităţile l-au împiedicat deliberat pe Poroşenko să se deplaseze la o reuniune a Adunării Parlamentare a NATO la Vilnius”. Fostul preşedinte ucrainean urma la această reuniune ”să le ceară aliaţilor să ofere Ucrainei un plan de acţiune pentru aderarea la NATO la summitul de la Madrid în luna iunie”.

Preşedinte al Ucrainei între anii 2014 şi 2019, Poroşenko conduce în prezent partidul Solidaritatea Europeană, formaţiune care este a doua forţă politică în Parlamentul de la Kiev şi care se află în opoziţie faţă de preşedintele Zelenski.

Justiţia ucraineană l-a acuzat pe Poroşenko de înaltă trădare şi i-a interzis în luna ianuarie să părăsească ţara, într-un dosar ce priveşte achiziţii de cărbune de la separatiştii pro-ruşi din estul ţării.

El mai este investigat şi în alte dosare de ”corupţie”, pe care aliaţii săi le consideră motivate politic.

Majoritatea forţelor politice din Ucraina au convenit să se unească pentru a face faţă agresiunii militare lansate de Rusia pe 24 februarie.

De atunci, 11 partide considerate pro-ruse au fost interzise.

VEZI și Volodimir Zelenski l-a demis pe șeful securității din Harkov, care „nu a lucrat la apărarea orașului”

Sursa: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite