Fostul președinte al Consiliului Județean Neamț, Ionel Arsene, s-a predat în Italia, la Bari. Potrivit unor surse judiciare, Arsene are același avocat italian ca Alina Bica

Fostul președinte al Consiliului Județean Neamț, Ionel Arsene, s-a predat în Italia, potrivit unor surse judiciare. El a fost condamnat definitiv la 6 ani și 8 luni de închisoare pentru corupție și era dat în urmărire internațională. Rămâne de văzut dacă Arsene va fi extrădat în România sau dacă va executa pedeapsa cu suspendare în Italia, așa cum s-a mai întâmplat și în cazul altor fugari celebri, precum fosta șefă a DIICOT, Alina Bica, sau omul de afaceri Dragoș Săvulescu.

27 Martie 2023, 11:42 (actualizat 27 Martie 2023, 21:22) Știrile TVR |

Ionel Arsene s-a predat la Bari și a fost reținut de autoritățile din peninsulă.

Alex Costache, jurnalist TVR: "Potrivit unor surse judiciare, Ionel Arsene are același avocat italian ca Alina Bica. Rămâne de văzut dacă el va aplica aceeași rețetă precum fosta șefă a DIICOT pentru a nu fi extrădat în România și pentru a executa pedeapsa în Italia cu suspendare."

Fostul șef al Consiliului Județean Neamț a fost condamnat la aproape 7 ani de închisoare cu executare pentru trafic de influență, luare și dare de mită. Dar înainte de pronunțarea sentinței a plecat din țară și a fost dat în urmărire.

Alberta Forgiarini, corespondent TVR în Italia: "Autoritățile italiene urmează să analizeze mandatul de arestare pe numele lui Ionel Arsene și un judecător se va pronunța dacă acesta va aștepta decizia de extrădare în arest preventiv sau în libertate. Avocații săi ar putea invoca mai multe motive pentru ca Arsene să ispășească pedeapsa în Italia - faptul că este de bună credință, s-a predat, condițiile de detenție din România, și, cel mai important, asul din mânecă, faptul că are interesele financiare în Italia."

Ionel Arsene și-ar fi deschis încă din 2019 o firmă de construcții la Brescia, împreună cu cumătrul său, Gheorghe Vlăsie, zis Ginel, și el judecat într-un dosar al DIICOT. Pasul doi este să încerce să își comute în Italia pedeapsa dintr-una cu executare în una cu suspendare.

În Italia sunt mai mulți fugari celebri, precum fosta șefă a DIICOT, Alina Bica, fostul acționar de la Dinamo, Dragoș Săvulescu, sau fostul colonelul SRI Daniel Dragomir. Fostul primar al Capitalei, Sorin Oprescu, a ales Grecia. Autoritățile de acolo au refuzat să îl extrădeze pe motiv că în România ar fi condiții proaste în penitenciare.

Fostul președinte al CJ Neamț a plecat cu avionul în Italia în data de 4 martie, înainte de pronunțarea sentinței de condamnare la 6 ani şi 8 luni de închisoare în data de 10 martie 2023.

Fostul președinte al CJ Neamț fost acuzat că a luat mită o sută de mii de euro, iar magistraţii Curţii de Apel Braşov au pronunţat sentinţa definitivă, mai mică decât cea din prima instanţă. Arsene a mai fost deputat și președinte al PSD Nemț.

Numele lui a apărut  pe site-ul politiei romane la ”Most Wanted”. El ar fi trebuit să se predea imediat ce a primit decizia instanţei, însă a plecat în Italia.

În primă instanţă primise cu doi ani mai mult decât acum.

Ionel Arsene a fost acuzat că a luat mită 100.000 de euro.

Iniţial, în aprilie 2022, Arsene primise la instanţa de fond (Tribunalul Braşov) o condamnare de 8 ani şi 4 luni, pedeapsă scăzută în 10 martie de Curtea de Apel Braşov la 6 ani şi 8 luni.

CA Braşov a mai decis confiscarea de la şeful CJ Neamţ a sumelor de 80.000 euro şi 80.000 lei.

Ca pedeapsă accesorie, Ionel Arsene nu are mai are dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, de a alege şi dreptul de a ocupa o funcţie de conducere sau de a exercita atribuţii de conducere în cadrul vreunui partid, formaţiune sau alianţă politică din România pe o perioadă de cinci ani după ce execută condamnarea.

Ionel Arsene a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în anul 2018, pentru trafic de influenţă, infracţiune săvârşită în 2013, în perioada când acesta era deputat.

Conform DNA, în cursul anului 2013, Ionel Arsene, în calitate de deputat şi preşedinte al organizaţiei judeţene Neamţ a PSD, ar fi primit de la o persoană (martor în cauză) suma de 100.000 euro, pentru a-şi folosi influenţa pe care a lăsat să se creadă că o are asupra unor persoane din conducerea Agenţiei Naţionale de Integritate, în scopul de a se constata nerespectarea dispoziţiilor legale privind conflictul de interese şi regimul incompatibilităţilor în cazul unei persoane care, la acea vreme, avea funcţie de conducere în administraţia locală.

Concret, Ionel Arsene s-a înţeles cu Gheorghe Ştefan, zis "Pinalti", fost primar al municipiului Piatra Neamţ, pentru a "scăpa" de preşedintele CJ Neamţ de la acea vreme, Culiţă Tărâţă, lucru care s-a întâmplat.

Gheorghe Ştefan i-ar fi dat lui Arsene 100.000 de euro, bani care trebuiau să ajungă la şeful ANI, în schimbul declarării lui Culiţă Tărâţă în stare de incompatibilitate şi conflict de interese, dar acest lucru nu s-a întmplat. Arsene a primit banii într-un restaurant din Bucureşti.

Înţelegerea dintre cei doi nu a fost respectată, astfel încât Gheorghe Ştefan şi-a cerut banii înapoi, însă nu a primit decât 20.000 de euro, astfel încât el l-a denunţat pe Arsene la DNA.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 32°C 35°C
IASI 30°C 31°C
CLUJ 28°C 31°C
CONSTANTA 26°C 26°C
CRAIOVA 30°C 34°C
BRASOV 28°C 32°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI