Fostul președinte Traian Băsescu deschide al doilea proces împotriva Serviciului de Protecţie şi Pază

Traian Băsescu
Traian Băsescu
26 mai 2022, 16:26

Este al doilea proces deschis de Traian Băsescu (președinte al României în perioada 2004-2014), după ce anterior a solicitat judecătorilor suspendarea efectelor hotărârii SPP.

Prin Legea din 2001 care stabilește ce drepturi au foștii șefi ai statului, Traian Băsescu a primit pe viață locuință de protocol, pază de la SPP și 75 la sută din salariul președintelui în funcție. Pe 8 octombrie anul trecut a intrat însă în vigoare o modificare prin care rămân fără aceste drepturi persoanele pentru care s-a constatat definitiv că au avut calitatea de lucrător al Securității sau de colaborator.

Agerpres amintește că Traian Băsescu a primit în luna martie, la Instanţa supremă, o decizie definitivă că a fost colaborator al Securităţii.

RA-APPS l-a notificat că are la dispoziţie 60 de zile să părăsească vila de protocol, iar pe 28 martie, SPP l-a anunţat că nu mai beneficiază de dreptul la protecţie şi pază din partea Serviciului.

Traian Băsescu nu a părăsit încă vila de protocol şi a deschis două procese în instanţă împotriva SPP.

Potrivit CNSAS, Traian Băsescu a dat note informative ce ar fi dus la menţinerea în ţară a unui coleg de la Marină.  Din documentele depuse în instanţă de CNSAS rezultă că Băsescu ar fi avut un ofiţer de legătură desemnat de fosta Securitate, cu gradul de locotenent-colonel, şi că ar fi dat două note informative olografe.

Conform CNSAS, pe parcursul colaborării cu Securitatea, Traian Băsescu a furnizat informaţii prin care se denunţau activităţi potrivnice regimului totalitar comunist, precum intenţia de a pleca în străinătate şi relaţii cu cetăţeni străini.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Fostul preşedinte Traian Băsescu a fost externat de la Spitalul Militar Central