Fostul președinte al Asociației TATA a intrat cu mașina în zidul Ambasadei Rusiei și a murit autoincendiat

Incident la Ambasada Rusiei din București
Incident la Ambasada Rusiei din București
6 aprilie 2022, 07:27

Incidentul a avut loc în jurul orei 6.00 dimineața. Imagini cu mașina în flacări au fost surprinse de câțiva trecători și postate pe rețelele de socializare.

Bărbatul, care conducea maşina tatălui său, s-a izbit în porţile Amabasadei Rusiei din Capitală şi ulterior, cu ajutorul unor lichide inflamabile pe care le avea în maşină, şi-a dat foc. În urma rănilor suferite, și-a pierdut viața.

Potrivit anchetatorilor, jandarmii care păzeau Ambasada ar fi încercat să-l oprească după ce a lovit poarta instituției, dar bărbatul a aprins o brichetă şi s-a incendiat. Focul a fost stins rapid de pompierii chemați la fața locului.

În urmă cu o zi, Bogdan Drăghici a postat pe contul lui de Facebook un mesaj pro ucrainean, în contextul războiului din țara vecină. Și a povestit cum și-a sărbătorit ziua la Kiev în 2009, alături de fiica sa, care participa la un turneu de scrimă. „Și eu sunt ucrainean”, a scris Drăghici în postarea sa. Dar anchetatorii nu cred că actul suicidal ar fi avut legătură cu conflicul din Ucraina, ci mai degrabă ar fi vorba despre teama de a ajunge la închisoare. Drăghici tocmai fusese condamnat la 15 ani de detenție pentru că și-a abuzat sexual fiica vitregă. Hotărârea nu era definitivă.

Ancheta este la început.

Investigația vizează inclusiv episoadele anterioare evenimentului din această dimineață, sunt puse cap la cap informații, se fac audieri care vor contura traseul pe care l-a avut.

Procurorii i-au audiat pe jandarmii care păzeau Ambasada Rusiei în această dimineață și pe părinții bărbatului.

Oficialii Ambasadei au reacţionat la câteva ore după incident. Și au precizat că a fost un act influenţat de ceea ce ei numesc explozia de isterie anti-rusă legate de provocarea regizată în orașul Bucha, unde au fost descoperite atrocități inimaginabile, după retragerea Armatei ruse. Însă, într-un interviu pentru postul de televiziune Rusia 24, ambsadorul Valery Kuzmin a declarat că a fost un act terorist. Și că Ambasada ar fi primit în ultima perioadă mai multe amenințări cu bombe şi mesaje de răzbunare, în contextul războiului din Ucraina.

Ministerul Afacerilor Externe consideră că poziția Ambasadei Rusiei este pripită şi complet nepotrivită. MAE repinge orice atribuire de context sau semnificaţie politică acestui incident tragic. Și precizează că dispozitivul de pază și protecție alocat Ambasadei Federației Ruse a fost suplimentat chiar de la începutul conflictului armat. O nouă echipă de patrulare a fost repartizată chiar marți.

„MAE respinge totodată orice atribuire de context sau semnificație politică acestui incident tragic și face apel ca Ambasada Federației Ruse să manifeste reținere maximă în oferirea oricăror interpretări înaintea finalizării anchetei autorităților responsabile. MAE evidențiază, în mod special, că nu a fost afectată integritatea personalului Ambasadei Federației Ruse în România și a clădirii acesteia. MAE atrage atenția că instituțiile responsabile din România au dispus, încă din data de 24 februarie 2022, ca dispozitivul de pază și protecție alocat Ambasadei Federației Ruse să fie suplimentat.” (Sursa: MAE)

„Trebuie să afirmăm cu regret că oricare ar fi motivele șoferului, nu există nicio îndoială că acesta a comis acest act sub influența unei explozii de isterie anti-rusă în legătură cu o provocare regizata în orașul Bucea. De fapt, persoana respectivă a devenit victima unei propagande militare nestăpânite a regizorilor neo-naziști aflați la putere la Kiev și a patronilor lor occidentali.” (Sursa: comunicat al Ambasadei Rusiei).

ACTUALIZARE  Jandarmeria Română transmite, miercuri, că bărbatul decedat miercuri dimineaţă după ce a intrat cu maşina în gardul Ambasadei Rusiei şi-ar fi dat foc în momentul în care s-a încercat scoaterea sa din maşină.

În jurul orelor 6,00, un autoturism a pătruns, în mod deliberat şi fără drept, în zona de siguranţă instituită în jurul ambasadei. În drumul său, autoturismul a lovit gardul pietonal de protecţie şi a continuat deplasarea până la porţile de acces, fără a trece de acestea. Jandarmii aflaţi în dispozitivul de pază şi securitate al misiunii diplomatice au intervenit prompt şi au încercat să extragă conducătorul din autovehicul, moment în care acesta s-a autoincendiat. Imediat a fost solicitat sprijinul echipajelor ISU BIF, care au intervenit pentru stingerea incendiului„, transmite Jandarmeria Română într-o postare pe Facebook.

ACTUALIZARE MAE consideră poziția Ambasadei Rusiei pripită și inoportună în calificarea incidentului provocat de Bogdan Drăghici

ACTUALIZARE  Psihiatrul G. Diaconu, despre gestul lui Drăghici: Și-a confundat perversitatea personală cu lupta pentru libertate a unui popor. Camuflajul trădătorilor este la lumina zilei

ACTUALIZARE Circulația în zonă a fost reluată

ACTUALIZARE Reacția Ambasadei Rusiei după incidentul din aceasta dimineață, când o mașină a intrat în zidul instituției. Ambasada a transmis condoleanțe familiei bărbatului și a spus că oricare ar fi motivul gestului, acesta s-a produs sub ”influența unei explozii de isterie anti-rusă în legătură cu o provocare regizata în orașul Bucea”

”Victima unei propagande militare nestăpânite a regizorilor neo-naziști aflați la putere la Kiev și a patronilor lor occidentali”

Comunicatul integral al Ambasadei

Privind incidentul lângă Ambasada Rusiei în România din 6 aprilie 2022 Ambasada își exprimă profundele condoleanțe rudelor și prietenilor bărbatului care și-a dat foc în mașina după încercarea eșuată de a lovi porțile Ambasadei Rusiei în România.

Trebuie să afirmăm cu regret că oricare ar fi motivele șoferului, nu există nicio îndoială că acesta a comis acest act sub influența unei explozii de isterie anti-rusă în legătură cu o provocare regizata în orașul Bucea. În acest mic oraș ucrainean, nu departe de Kiev, abandonat de armata rusă în urma acordurilor încheiate la Istanbul pe 30 martie, naționaliștii ucraineni au masacrat civili, punând vina pe personalul militar rus. De fapt, persoana respectivă a devenit victima unei propagande militare nestăpânite a regizolrilor neo-naziști aflați la putere la Kiev și a patronilor lor occidentali, care, fără să aștepte rezultatele unei examinări medico-legale și ale mărturiei martorilor oculari, au lansat o campanie împotriva Federației Ruse pe fundalul desfășurării operațiuni militare speciale în Ucraina.

Imperiul minciunilor Occidentului colectiv necesită sacrificii sângeroase, tehnologia a fost elaborată de mult timp, atât în Siria în cazul provocărilor Căștilor Albe, cât și în 2014, în timpul loviturii de stat din Ucraina („Suta Cerească” ). În același timp, suntem convinși că „făcătorii de adevăr” din mass-media ucraineană și occidentală, blogosfera vor lăsa în mod tradițional în tăcere faptele dezvăluite de tortură a prizonierilor de război ruși, agresiune și crime brutale ale locuitorilor din Mariupol și alte orașe din Ucraina.

La rândul nostru, îi subliniem și îi informăm pe cei care nu au posibilitatea de a primi informații obiective, aflându-se sub capota mainstreamului propagandei militare occidentale, că scopurile operațiunii militare speciale din Ucraina sunt: 1) protejarea populației a republicilor populare Donețk și Luhansk de la genocidul efectuat timp de 8 ani de către neonaziști ucraineni; 2) demilitarizarea Ucrainei, care a devenit un avanpost militar anti-rus al NATO, ameninţând securitatea naţională a ţării noastre; 3) denazificarea Ucrainei, unde Occidentul colectiv a tolerat în mod deliberat creșterea sentimentelor radicale de dreapta pentru a crea un proiect geopolitic „anti-Rusia”. Cea mai importantă prioritate, după cum a remarcat Comandantul Suprem Vladimir Putin, este evitarea victimelor civile prin toate mijloacele.

Precizăm că, în urma incidentului, niciunul dintre angajații Ambasadei și forțelor de ordine române nu au fost răniți.


Bogdan Drăghici, acuzat că și-a abuzat sexual fiica, fusese condamnat la 15 ani de închisoare și avea 3 dosare pe rol

ACTUALIZARE Cercetarea la fața locului a fost finalizată, urmând ca cercetarea criminalistică a automobilului să continue la organele de poliție. Potrivit primelor date, bărbatul a intrat cu mașina în gardul ambasadei și imediat după și-a dat foc. În urma incendiului, bărbatul a murit carbonizat, iar trupul acestuia a fost dus la Medicină Legală pentru necropsie.

ACTUALIZARE Din primele cercetări hainele lui Bogdan Drăghici erau îmbibate cu benzină.

ACTUALIZARE The Guardian a preluat informația despre incidentul de la Ambasada Rusiei din România, menționând că în ultimele săptămâni, mai multe ambasade ale Rusiei din alte părți ale Europei au fost vizate de protestatari supărați de invazia Ucrainei.

ACTUALIZARE Anchetatorii iau în calcul că Bogdan Draghici s-a autoincendiat.

(w500) Incident l

ACTUALIZARE În mașina a fost găsită o canistră de benzină așezată între scaunele din față și pe scaunul din dreapta cutii de plastic ce ar fi conținut vopsea.

ACTUALIZARE  Mai multe surse susțin că șoferul ar fi Bogdan Draghici, președintele asociației TATA,  condamnat recent pentru abuz sexual asupra fiicei sale vitrege.

Ultima postare pe Facebook a acestuia face referire la războiul din Ucraina.


Bogdan Drăghici avea probleme cu legea

El a fost condamnat marți, în prima instanță, la 15 ani și 4 luni de închisoare, în dosarul în care era acuzat că și-a violat fiica.

Mai era cercetat și într-un alt dosar penal, tot pentru agresiuni sexuale.

ACTUALIZARE Agenția belarusă de media Nexta a publicat pe Twitter un material video cu incidentul de la ambasada rusă din București.

Din primele informații, în mașină se afla o singură persoană, nu sunt alte victime.

Purtătorul de cuvânt al Capitalei, Diana Sarca, a declarat pentru Telejurnal că incidentul a avut loc, miercuri dimineață,  la ora 6.00. O mașină a părăsit carosabilul și s-a lovit violent de gardul Ambasadei Rusiei din Capitală. A fost nevoie de intervenția pompierilor deoarece a izbucnit un incendiu.

Nu se cunosc motivele care au dus la acest incident. Se fac verificări dacă gestul a fost intenționat.

Cercetările au fost preluate de Parchetul de pe lângă Tribunalul București și secția Omoruri din cadrul Poliției Capitalei, în vederea stabilirii cauzelor și condițiilor în care s-a petrecut acest eveniment.

Au fost aplicate restricții rutiere pe șoseaua Kiseleff, pentru efectuarea cercetării la fața locului.



 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite