Fostul lider catalan Carles Puigdemont s-a predat poliției belgiene

5 noiembrie 2017, 15:01

UPDATE Telejurnal ora 19.00 Carles Puigdemont, care anunțase încă de vineri la televiziunea belgiană că va colabora pe deplin cu justiția de la Bruxelles s-a predat împreună cu cei patru foști miniștri catalani la poliția federal, duminică dimineață la oră 9:17.

Purtătorul de cuvânt al parchetului Belgian, Gilles Dejemeppe

În prezența avocaților au fost informați în legătură cu existența mandatelor de arestare europene. După cum prevede procedura, Parchetul Federal va solicita un judecător de instrucție să pună în aplicare mandatul de arestare european.

Liderul catalan și colaboratorii săi urmează să fie audiați în duminică seară și vor afla dacă luni, la exact 24 de ore de la predare, vor fi lăsați în libertate, în anumite condiții.

Vestea reținerii lui Puigdemont a stârnit la Barcelona reacții împărțite.

În Catalonia, adepții independenței au ieșit din nou în stradă. Proteste au avut loc la Barcelona, dar și la Pamplona, unde manifestanții au condamnat activarea, de  către guvernul de la Madrid, a articolului 155 și arestarea policienilor separatiști. Criza din  Spania se agravează: o a doua provincie, Țara Bascilor, vrea să ceară independența.

În ambele variante, în care Puigdemont este eliberat condiționat sau i se prelungește mandatul de reținere, justiția belgiană este cea care decide dacă acesta va fi extrădat în Spania.

Fiecare etapă procedurală implică o perioadă de 15 zile, astfel că, adunate, aceste termene, dau un rezultat de 60 de zile în care Carles Puigdemont poate să participe la campania electorală pentru alegerile anticipate din 21 dec. El are șanse mari în acest sens, întrucât este reprezentat de un avocat cu o vastă experiență în extrădări.

În plus, justiția belgiană a refuzat în trecut cererile Spaniei de a extrăda militanți ai organizației basce ETA, astfel că nu este exclus să se întâmple același lucru și acum.

UPDATE Procuratura din Bruxelles a confirmat, într-o conferinţă de presă, că fostul lider catalan Carles Puigdemont şi cei patru foşti miniştri care l-au însoţit în Belgia, şi care sunt vizaţi de un mandat de arestare european, s-au predat poliţiei, informează EFE, citată de Agerpres.

Cei cinci foşti oficiali catalani au contestat mandatul european de arestare şi vor compărea duminică după-amiază în faţa unui judecător de instrucţie. Acesta are la dispoziţie 24 de ore pentru a lua o decizie, a informat purtătorul de cuvânt al Procuraturii din Bruxelles, magistratul Guilles de Dejemeppe.

Judecătorul trebuie să dea o decizie nu mai târziu de luni dimineaţă, ora locală 09:17. Până atunci, foştii oficiali catalani rămân în custodia poliţiei. În cazul în care judecătorul de instrucţie consideră că cei cinci nu trebuie eliberaţi, ei vor fi transportaţi la închisoare.

UPDATE Cazul Puigdemont nu se termină aici, a transmis corespondentul TVR la Bruxelles Lucian Pîrvoiu, pentru emisiunea „Ultima Ediție”. Odată luat de justiția belgiană, acest caz poate trena până la 60 de zile, perioadă suficientă pentru acesta să poată să participe la alegerile din 21 decembrie. El a jucat foarte interesant această carte venind la Bruxelles, știind că va putea trena lucrurile.

Procurorii belgieni, care au primit un mandat european de arestare din partea Spaniei pe numele lui Puigdemont și a patru foști oficiali catalani, va informa presa în legătură cu acest caz la ora 13:00 GMT.

Puigdemont și alți patru foști miniștri catalani sunt vizați de justiția spaniolă pentru cinci infracțiuni, printre care rebeliune, utilizare necorespunzătoare a fondurilor publice și insubordonare în legătură cu rolul lor în declarația unilaterală de independență adoptată de parlamentul catalan la 27 octombrie.

La o zi după vot, guvernul spaniol a recurs la prerogative constituționale excepționale pentru a-i destitui pe liderii catalani și a dizolva parlamentul regiunii. Noi alegeri regionale sunt prevăzute la 21 decembrie.

Nouă membri ai fostului guvern al Cataloniei au acceptat să se prezinte în fața unui tribunal din Madrid. Judecătoarea Curții Naționale a Spaniei, Carmen Lamela, a ordonat arestarea lor preventivă, cu excepția unuia singur, eliberat pe o cauțiune de 50.000 de euro.

Agerpres amintește că Puigdemont a plecat în Belgia la sfârşitul săptămânii trecute, la scurt timp după ce procurorii spanioli au formulat acuzaţii împotriva tuturor celor 14 membri destituiţi ai guvernului regional catalan pentru răzvrătire împotriva statului, rebeliune şi deturnare de fonduri publice.

Un judecător spaniol a emis vineri noapte mandate europene de arestare după ce Carles Puigdemont şi ceilalţi patru foşti miniştri nu s-au prezentat joi, la Madrid, să depună mărturie în cadrul unei audieri pe tema referendumului de independenţă organizat ilegal în Catalonia.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite