Fostul lider catalan Carles Puigdemont a fost arestat în Germania

25 martie 2018, 14:00

Fostul lider catalan încerca sa jungă în Belgia, când a fost reținut, relatează BBC. Pe numele său, autoritățile din Spania emiseseră mandat internațional de arestare.

Avocatul fostului lider separatist catalan, Jaume Alonso-Cuevillas, a făcut anunțul pe Twitter:

Puigdemont a fost reţinut în momentul în care a trecut graniţa în Germania dinspre Danemarca, în drumul său spre Belgia.

Poliţia din oraşul Kiel din nordul Germaniei a confirmat că Puigdemont este în arest.

În tot acest timp, mii de manifestanţi cu drapele separatiste catalane au ieşit pe străzile Barcelonei, după arestarea fostului lor lider.

Carles Puigdemont a fost în ultimele zile în vizită în Finlanda, pentru întâlniri cu parlamentari şi a susţinut un discurs la Universitatea din Helsinki.

Iar sâmbătă, autoritățile finlandeze anunțaseră că au primit mandat internațional de arestare pe numele lui, emis de Madrid.

Curtea Supremă din Spania a reînnoit vineri mandatele de arestare pentru Carles Puigdemont alături de șase lideri catalani, susținători ai secesiunii.

Carles Puigdemont trăia într-un exil autoimpus în Belgia, din octombrie. Autorităţile spaniole îl acuză de rebeliune, nesupunere și deturnare de fonduri după ce guvernul regional a organizat un referendum anticonstituțional de independență.

În vârstă de 55 de ani, Carles Puigdemont riscă 25 de ani de închisoare.

Luni, el va fi prezentat în Germania unui judecător pentru a confirma identitatea sa, prima etapă spre o eventuală predare a acestuia autorităţilor spaniole.

Curtea Supremă din Spania a deschis o acțiune penală împotriva a 25 de ldieri separatiști catalani. Ei sunt acuzați de răzvrătire împotriva autorităților statului și delapidarea unor fonduri importante.

Cinci dintre ei au fost deja arestați inclusiv cel considerat cu cele mai mari șanse de a adeveni nou președinte al regiunii Catalonia, Jordi Turull.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă