Fostul judecător militar Constantin Udrea: După expirarea stării de urgență nu mai există temei legal și constituțional pentru restricționarea drepturilor omului

Sunt deja ample discuții în spațiul public asupra modului în care ar putea fi menținute unele restricții și sancțiuni după data de 15 mai. Reprezentanții autorităților au dat diferite declarații, dar nimeni nu a clarificat forma legală în care se vă desfășură totul.

06 Mai 2020, 09:23 (actualizat 06 Mai 2020, 10:02) Știrile TVR |
Fostul judecator militar Constantin Udrea despre starea de alerta
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Experții spun că, de fapt, autoritățile nu au nicio bază legală pentru a impune restricțiile. Am încercat să înțelegem mai multe cu ajutorul fostului judecător militar Constantin Udrea.

După expirarea stării de urgență nu mai există temei legal și constituțional pentru restricționarea la nivelul la care a fost, până în prezent, a drepturilor fundamentale ale omului sunt menționate în decretul prezidențial de instituire a stării de urgență. Acolo unde s-a dorit și s-a intenționat acest lucru, cu acordul Parlamentului care a aprobat decretul prezidențial, acele drepturi au fost limitate progresiv, după expirarea stării de urgență nu mai există temei legal și constituțional pentru îngrădirea drepturilor fundamentale. Prin urmare hotărârea cere se va lua pentru stabilirea stării de alertă, hotărâre care se ia de către Comitetul Național pentru Situații de Urgență - un organism interministerial, alcătuit din conducătorii instituțiilor centrale, miniștrii implicați în combaterea situației în care se află. Aceștia nu pot lua hotărâri în ceea ce privește drepturile omului. Este esențial acest lucru.  Ordonanțele militare valabile pe timpul stării de urgență care prevedeau și sancțiuni, inclusiv de natura penală contravențională nu vor mai fi în vigoare la momentul încetării stării de urgență, a explicat judecătorul militar Constantin Udrea.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 2°C 2°C
IASI 0°C 0°C
CLUJ -2°C -2°C
CONSTANTA 1°C 0°C
CRAIOVA 1°C 0°C
BRASOV -5°C -5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI