Fostul judecător militar Constantin Udrea: După expirarea stării de urgență nu mai există temei legal și constituțional pentru restricționarea drepturilor omului

6 mai 2020, 09:23

Experții spun că, de fapt, autoritățile nu au nicio bază legală pentru a impune restricțiile. Am încercat să înțelegem mai multe cu ajutorul fostului judecător militar Constantin Udrea.

După expirarea stării de urgență nu mai există temei legal și constituțional pentru restricționarea la nivelul la care a fost, până în prezent, a drepturilor fundamentale ale omului sunt menționate în decretul prezidențial de instituire a stării de urgență. Acolo unde s-a dorit și s-a intenționat acest lucru, cu acordul Parlamentului care a aprobat decretul prezidențial, acele drepturi au fost limitate progresiv, după expirarea stării de urgență nu mai există temei legal și constituțional pentru îngrădirea drepturilor fundamentale. Prin urmare hotărârea cere se va lua pentru stabilirea stării de alertă, hotărâre care se ia de către Comitetul Național pentru Situații de Urgență – un organism interministerial, alcătuit din conducătorii instituțiilor centrale, miniștrii implicați în combaterea situației în care se află. Aceștia nu pot lua hotărâri în ceea ce privește drepturile omului. Este esențial acest lucru.  Ordonanțele militare valabile pe timpul stării de urgență care prevedeau și sancțiuni, inclusiv de natura penală contravențională nu vor mai fi în vigoare la momentul încetării stării de urgență, a explicat judecătorul militar Constantin Udrea.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

România, la un pas de epidemie de gripă

Permafrost arctic

Viruși ”Zombie”, vechi de aproape 50.000 de ani, readuși la viață în Siberia