Fostul guvernator al oraşului Rio de Janeiro a afirmat că a dat mită pentru a obţine organizarea JO 2016

JO 2016
JO 2016
5 iulie 2019, 10:46

Cumpărarea voturilor, în valoare de 2 milioane dolari, a fost aranjată cu ajutorul fostului preşedinte al Federaţiei Internaţionale de Atletism, Lamine Diack, a declarat fostul guvernator în faţa judecătorului federal responsabil cu dosarul, care anchetează acuzaţiile de corupţie din jurul desemnării oraşului Rio.

„Fostul preşedinte al Comitetului olimpic brazilian, Carlos Arthur Nuzman mi-a spus: preşedintele Federaţiei internaţionale de atletism, Lamine Diack, este deschis avantajelor (mitei)”, a declarat fostul guvernator al oraşului Rio, care se află în închisoare de la finele anului 2016 şi a fost găsit vinovat de mai multe cazuri de corupţie în cursul mandatului său (2007-2014).

Printre numele citate de Sergio Cabral ca membri ai CIO care şi-au vândut voturile, figurează campionul olimpic la sărituri în înălţime Serghei Bubka şi înotătorul rus Aleksandr Popov, două legende ale sportului.

„Ei m-au asigurat că Serghei Bubka a primit mita, la fel şi rusul Aleksandr Popov, marele campion mondial”, a spus Cabral în faţa judecătorului.

Conform fostului guvernator al metropolei braziliene, banii ar fi fost transferaţi de antreprenorul brazilian Arthur Soares – un om de încredere – lui Papa Massata Diack, fiul lui Lamine Diack. Cele două milioane de dolari ar fi servit apoi pentru a plăti membrii CIO în schimbul voturilor.

Atât Lamine Diack cât şi fiul său se află în aşteptarea unui proces în faţa tribunalului corecţional din Paris. Ei sunt bănuiţi de a se fi aflat în centrul unui sistem de corupţie care acoperea dopajul de atletismul din Rusia.

Totodată, fostul guvernator al oraşului Rio a declarat că fostul preşedinte brazilian, Luiz Inacio Lula da Silva (2003-2010), şi fostul primar din Rio, Eduardo Paes (2009-2017), erau la curent cu cumpărarea de voturi, dar nu au participat nici la negocieri şi nici la plata mitei.

 

sursa

agerpres.ro

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite