Fostul șef al Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu, vizat într-un dosar de îmbogățire ilicită. Autoritatea de Integritate îl acuză că are o avere nejustificată de 4,3 milioane de lei

Procurorii anticorupție din Republica Moldova au efectuat percheziții la domiciliul fostului președinte al Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu, care este vizat într-un dosar de îmbogățire ilicită. Andrian Candu s-a declarat nevinovat şi a contestat în instanţă actul emis de Autoritatea Naţionala de Integritate, în baza căruia a fost percheziționat.

13 Iulie 2022, 16:08 (actualizat 13 Iulie 2022, 16:19) Știrile TVR |

Înainte de percheziții,  Candu a fost audiat la Procuratura Anticorupţie. Locuiește în centrul Chișinăului, la aceeași adresă unde are reşedinţa şi naşul său de cununie, Vladimir Plahotniuc.

Perchezițiile au durat peste trei ore.

Potrivit avocatului lui Candu, la baza efectuării percheziţiilor a stat un act de constatare emis de Autoritatea Naţională de Integritate, care a descoperit că fostul preşedintele al Parlamentului nu poate justifica 4,3 milioane de lei din averea sa. Andrian Candu spune că a contestat documentul în instanță.

„Am atacat-o în instanţă, căci suntem categoric împotriva unor constatări, mai ales că am găsit şi greşeli de matematică la 2 plus 2. S-a căutat sigur ceva materiale, documente orice ar putea servi sau să ajute investigaţia, nu a fost găsit absolut nimic”, a susținut Andrian Candu.

În perioada 2015-2020, Autoritatea de Integritate a verificat averea lui Candu, pe atunci preşedinte al Parlamentului şi lider al partidului Pro Moldova. A rezultat o diferență între cheltuieli şi venituri care depășește 200.000 de euro.

În martie 2022, când a fost publicat actul, ANI a anunţat că cere în instanță confiscarea "averii nejustificate" a lui Andrian Candu. Potrivit ANI, suma de 4,3 milioane de lei a fost obţinută în urma cumpărării a patru bunuri imobiliare în municipiul Chișinău, dar și în urma suplinirii bugetului familiei prin alimentare unor conturi de card, din țară și din străinătate, cu sume importante de bani.

Și proveniența acestor mijloace financiare rămâne, până acum, necunoscută. În 2016, Andrian Candu, pe atunci preşedinte al Parlamentului, s-a mutat într-un apartament cu o suprafață de aproape 245 metri pătraţi, pe care l-a obţinut, în acelaşi an, prin contract de comodat. Locuinţa aparţinea chiar controversatului om de afaceri Vladimir Plahotniuc

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 8°C 13°C
IASI 6°C 13°C
CLUJ 9°C 13°C
CONSTANTA 13°C 18°C
CRAIOVA 8°C 14°C
BRASOV 11°C 16°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI