Fostul dictator panamez Manuel Noriega a murit

Fostul dictator panamez Manuel Noriega a murit
Fostul dictator panamez Manuel Noriega a murit
30 mai 2017, 08:31

„Dl. Noriega a murit în această noapte”, a declarat pentru France Presse secretarul de stat pentru comunicare Manuel Doninguez.

Potrivit Reuters, și președintele Nicaragua, Juan Carlos Varela, a anunțat pe contul său de Twitter că Noriega a încetat din viață.

Noriega fusese operat la 7 martie de o tumoare benignă pe creier într-un spital din Ciudad de Panama, dar a suferit apoi o hemoragie cerebrală. Operat din nou, fostul dictator panamez se afla de atunci în stare critică.

Înainte de a fi operat, Noriega fusese eliberat temporar la 28 ianuarie din închisoarea El Renacer, unde executa o pedeapsă pentru dispariția oponenților politici sub regimul său (1983-1989).

Familia sa a cerut în repetate rânduri, fără succes, arestul la domiciliu pentru fostul dictator, care a suferit mai multe hemoragii cerebrale, complicații pulmonare, un cancer la prostată și, în plus, suferea de depresie.

Manuel Noriega a fost pentru mult timp şeful serviciilor de informaţii, în timpul mandatului lui Omar Torrijos, preşedintele panamez care a reuşit, în 1978, sa redobândească autoritatea asupra Canalului Panama, deţinută până atunci de SUA. Dupa ce Torrijos a murit într-un misterios accident de avion, în 1981, Noriega a preluat funcţia supremă.

Născut în Ciudad de Panama (Panama City), Noriega a fost un soldat de carieră format la Școala Militară din Chorrillos din Lima, Peru. El a urmat, de asemenea, o formație specială pentru agenți de informații și contrainformații la School of the Americas în cadrul U.S. Army’s Fort Gulick in Zona Canalului Panama în 1967, precum și un curs de operatii prihologice la Fort Bragg, Carolina de Nord. El a intrat în Garda Națională a Panama în 1967 și promovat locotenent în 1968. În lupta pentru putere care a urmat, inclusiv în tentativa de lovitură de stat din 1969, Noriega l-a sprijinit pe Omar Torrijos. A fost promovat locotenent-colonel și a fost numit de către Torrijos șef al serviciului de informații militare. Noriega susține că, în urma instrucțiunilor date de Torrijos, el a negociat o amnistie pentru aproximativ 400 de luptători de gherilă, cărora le-a permis să se întoarcă din exilul în Honduras si Costa Rica.

Torrijos a murit într-un accident de avion pe 31 iulie 1981. Colonelul Roberto Diaz Herrera, un fost asociat al lui Noriega, a susținut că adevărata cauză a accidentului a fost o bombă și că Noriega a fost în spatele asasinatului.

Omar Torrijos a fost urmat în funcția de Comandant al  Gărzii Naționale din Panama de către colonelul Matthew Flores Aguilar. Un an mai târziu, Flores Aguilar a fost urmat de Rubén Dario Paredes, iar Noriega a devenit șef de personal. Garda Națională a fost redenumită Forțele de Apărare Panameze. Paredes a demisionat din funcția de comandant pentru a candida la președinție, cedând postul de comandant al Forțelor de Apărare lui Noriega.

Manuel Noriega, care a condus Panama din 1983 până în 1989, a lucrat îndeaproape cu Agenția Centrală de Informații (CIA) până când a căzut în dizgrație. A fost răsturnat de la putere în 1989, când SUA au invadat Panama și i-au înlăturat guvernul corupt, ulterior fiind condamnat la ani grei de închisoare pentru trafic de droguri. Noriega a colaborat cu traficanți de droguri precum celebrul baron al drogurilor columbian Pablo Escobar.

Fostul lider forte din Panama a stat mai mult de două decenii în spatele gratiilor în SUA pentru acuzații de trafic de droguri și doi ani în Franța pentru spălare de bani, după care a fost extrădat în Panama în decembrie 2011.

 

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă