Fostul comandant Wagner care a fugit în Norvegia descrie brutalitatea și incompetența de pe linia frontului. Pe Evgheni Prigojin îl numește „diavolul”

Un fost mercenar Wagner spune, într-un interviu acordat luni CNN, că brutalitatea la care a fost martor în Ucraina l-a împins în cele din urmă să dezerteze.

31 Ianuarie 2023, 11:03 (actualizat 31 Ianuarie 2023, 11:04) Știrile TVR |
Andrei Medvedev / FOTO: Gulagu.net

Luptătorii Wagner erau adesea trimiși în luptă fără prea multe indicații, iar tratamentul aplicat de companie recruților reticenți era nemilos, a declarat Andrei Medvedev pentru Anderson Cooper de la CNN, din capitala Norvegiei, Oslo, unde caută azil după ce a trecut granița arctică a acestei țări dinspre Rusia.

„Îi strângeau pe cei care nu voiau să lupte și îi împușcau în fața noilor veniți”, susține el. „Au adus doi prizonieri care au refuzat să meargă să lupte și i-au împușcat în fața tuturor și i-au îngropat chiar în tranșeele care au fost săpate de către cei recrutați.”

CNN nu a reușit să verifice în mod independent relatarea sa, iar Wagner nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

Tânărul de 26 de ani, care spune că a servit anterior în armata rusă, s-a alăturat companiei Wagner ca voluntar. El a trecut în Ucraina la mai puțin de zece zile după ce și-a semnat contractul în iulie 2021, servind în apropiere de Bahmut, orașul de pe linia frontului din regiunea Donețk. Grupul de mercenari a apărut ca un jucător-cheie în invadarea Ucrainei.

Medvedev a declarat că raporta direct fondatorilor grupului, Dmitri Utkin și oligarhul rus Evgheni Prigojin.

El se referă la Prigojin drept „diavolul”. „Dacă ar fi fost un erou rus, ar fi luat o armă și ar fi fugit cu soldații”, a spus Medvedev.

Prigojin a confirmat anterior că Medvedev a servit în compania sa și a spus că acesta „ar fi trebuit să fie urmărit penal pentru tentativă de maltratare a prizonierilor”.

Medvedev a declarat pentru CNN că nu dorește să comenteze ce a făcut el însuși în timp ce lupta în Ucraina.

Wagner nu a avut o strategie tactică, trupele venind cu planuri din mers, a spus Medvedev.

„Nu existau deloc tactici reale. Am primit doar ordine cu privire la poziția adversarului... Nu existau ordine precise despre cum ar trebui să ne comportăm. Am planificat doar cum să procedăm, pas cu pas.”

După ce a traversat granița cu Oslo, într-o dezertare îndrăzneață. A trecut în Norvegia peste un lac înghețat, folosind un costum de camuflaj alb, a spus el.

În a șasea zi de la desfășurarea sa în Ucraina a știut că nu vrea să se întoarcă pentru o altă misiune, după ce a fost martor la transformarea trupelor în carne de tun.

A început cu 10 oameni sub comanda sa, număr care a crescut odată ce prizonierilor li s-a permis să se alăture, a spus el. „Erau tot mai multe cadavre și tot mai mulți oameni veneau. În cele din urmă am avut o mulțime de oameni sub comanda mea”, a spus el. „Nu puteam număra câți. Erau în continuă circulație. Cadavre, mai mulți prizonieri, mai multe cadavre, mai mulți prizonieri."

Grupurile de apărare a drepturilor omului spun că prizonierilor care s-au înrolat li s-a promis că familiile lor vor primi o plată de 5 milioane de ruble (71.000 de dolari) dacă vor muri în război.

Dar, în realitate, „nimeni nu a vrut să plătească atâția bani”, a spus Medvedev. El a afirmat că mulți ruși care au murit luptând în Ucraina au fost „pur și simplu declarați dispăruți”.

Medvedev a fost emoționat pe alocuri în interviu, spunând la CNN că a văzut curaj de ambele părți ale războiului. „Știți, am văzut curaj de ambele părți, și de partea ucraineană, și de partea băieților noștri... Vreau doar ca ei să știe asta”, a spus el.

El a adăugat că acum vrea să își împărtășească povestea pentru a ajuta la aducerea lui Prigojin și a președintelui rus Vladimir Putin în fața justiției.

„Mai devreme sau mai târziu, propaganda din Rusia va înceta să mai funcționeze, oamenii se vor răscula.”

Compania PMC Wagner este deseori descrisă ca fiind armata neoficială a lui Putin. Aceasta și-a extins amprenta la nivel global de la crearea sa în 2014 și a fost acuzată de crime de război în Africa, Siria și Ucraina.

Întrebat dacă se teme de soarta pe care a avut-o un alt dezertor Wagner, Evgheni Nujin, care a fost ucis în fața camerei de filmat cu un baros, Medvedev a spus că moartea lui Nujin l-a încurajat să plece.

 

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN RĂZBOI ÎN UCRAINA
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 19°C 16°C
IASI 12°C 13°C
CLUJ 12°C 8°C
CONSTANTA 15°C 13°C
CRAIOVA 17°C 14°C
BRASOV 13°C 12°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI