Fostul cancelar german Gerhard Schroeder, numit în consiliul de supraveghere al Gazprom

4 februarie 2022, 17:30

Schroeder, care a fost cancelar al Germaniei în perioada 1998-2005, este un social-democrat şi prieten al preşedintelui rus Vladimir Putin.

Legăturile sale cu Rusia sunt deseori motiv de controversă, inclusiv în cadrul propriului partid, care acum conduce o nouă coaliţie de guvernare.

Numirea sa în consiliul de supraveghere al Gazprom urmează a fi oficializată la adunarea generală anuală de la 30 iunie.

Schroeder îl va înlocui pe Timur Kulibaev, ginere al fostului preşedinte kazah Nursultan Nazarbaev. Kulibaev a fost înlăturat din funcţie în urma revoltei violente din ianuarie din Kazahstan.

Schroeder are deja o serie de poziţii înalte în companii ruseşti.

Fostul cancelar, în vârstă de 77 de ani, este preşedintele consiliului de supraveghere al companiei energetice de stat Rosneft.

El este, de asemenea, preşedintele Comitetului acţionarilor de la Nord Stream AG şi preşedintele board-ului de directori de la Nord Stream 2 AG.

Ambele gazoducte conectează Rusia şi Germania prin Marea Baltică.

Criticii Rusiei, în special SUA, au spus că Nord Stream 2, care nu este încă în funcţiune, ar putea fi folosit ca pârghie împotriva Moscovei dacă aceasta decide o invazie militară în Ucraina.

Cererile Ucrainei pentru livrări de arme din partea susţinătorilor săi occidentali în contextul tensiunilor de la graniţa sa cu Rusia au fost descrise de Schroeder drept ameninţări.

El a dat de asemenea vina pe NATO pentru desfăşurările de trupe ruseşti la graniţa cu Ucraina.

Sursa: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite