Fostul șef al Institutului de Transplant Cluj, Mihai Lucan, este acuzat de delapidare. Percheziții la locuința celebrului chirurg

20 decembrie 2017, 08:27

Procurorii îl acuză pe chirurgul Mihai Lucan că opera pacienții la clinica sa privată, însă investigațiile medicale și tratamentul erau făcute la Institutul de Transplant. Cheltuielile ar fi fost decontate apoi de case de asigurări în favoarea clinicii private. În plus, susțin procurorii, pacienții plăteau la clinica renumitului chirurg între 3 și 7 mii de euro pentru un transplant, deși erau folosite aparatură și instrumentele medicale ale Institutului de Stat. 160 de pacienți au plătit aceste sume numai între 2007 și 2009, susțin anchetatorii.

ACTUALIZARE 14.00 Avocatul profesorului Mihai Lucan afirmă că în acest moment nu există dovezi că medicul sau fiul acestuia ar fi încălcat legea. Avocatul susține că tot ceea ce se întâmplă astăzi la adresa medicului este un nonsens. Profesorul Lucan va fi adus la audieri la București. De asemenea, vor fi audiați și medici de la Institutul de Transplant Renal din Cluj.

În acest moment, procurorii fac percheziții la locuința medicului Lucan și a fiului acestuia, angajat pană acum două săptămâni la Institutul din Cluj.

Procurorii DIICOT îl acuză pe chirurgul Mihai Lucan, nume cunoscut în lumea medicală, că a păgubit cu peste 1 milion de euro Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal din Cluj, pe care l-a condus, informează corespondentul TVR la Cluj, Laura Budișan.

Anchetatorii susțin că delapidarea provine dintr-o schemă financiară derulată între instituția de stat și clinica particulară a profesorului Lucan. În ultimii ani, mii de pacienți erau operați la clinica privită a medicului, după care erau transferați la Institut unde le era decontat tratamentul postoperatoriu. Dosarul a fost deschis în luna martie, în urma sesizării parlamentarului Emanuel Ungureanu.

Polițiștii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate și ai Direcției de Investigații Criminale din cadrul Poliției Române și procurorii D.I.I.C.O.T. au făcut, astăzi cinci percheziții pentru destructurarea grupării infracționale organizate, din care ar face parte medicul Mihai Lucan.

Potrivit unui comunicat al Inspectoratului General de Poliție, perchezițiile s-au desfășurat în cadrul unui dosar penal, în care se efectuează cercetări față de trei persoane, angajate ale unei clinici medicale din Cluj. Acveeași sursă arată că ”gruparea infracțională era specializată în săvârșirea infracțiunii de delapidare, cu consecințe deosebit de grave”.

Din primele verificări  a reieșit că membrii acestui grup infracțional organizat aveau drept scop însușirea, folosirea, traficarea, după caz, a bunurilor aflate în patrimoniul persoanei vătămate, respectiv a serviciilor medicale specifice prestate de către angajații acestei unități sanitare, în beneficiul unei alte clinici medicale, entitate prin intermediul căreia aceștia și-ar fi promovat interesele.

Gruparea infracțională organizată ar fi fost sprijinită de alte 5 persoane, în schimbul menținerii în funcțiile de conducere pe care le dețineau.

În perioada 2005-2016, membrii grupului infracțional organizat ar fi devalizat Institutul, în beneficiul altei clinici medicale private.

Prejudiciul cauzat este de 5.169.406 lei.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Percheziții în Turda, într-un dosar de delapidare. Șefi din IPJ Cluj, implicați

Șapte persoane reținute pentru trafic de droguri, în Gorj

Se anunță noi acțiuni importante împotriva traficului de droguri