Fostul șef al FBI James Comey susține că președintele Donald Trump i-a cerut să oprească ancheta asupra consilierului său pentru securitate

Fostul director al FBI, James Comey, este audiat astăzi de o comisie a senatului american în scandalul privind amestecul rușilor în alegerile de anul trecut. În prima luare de cuvânt, făcută deja publică, Comey povestește despre relația de patron-subaltern pe care și-o dorea președintele Trump și cum acesta i-a cerut să renunțe la anchetarea unui fost consilier la Casa Albă.

08 Iunie 2017, 18:08 (actualizat 08 Iunie 2017, 23:44) |
Fostul director al FBI James Comey

Acuzații de o gravitate deosebită la adresa liderului de la Casa Albă: fostul director al Biroului Federal de Investigații, James Comey, susține că președintele Donald Trump i-a cerut să oprească ancheta asupra consilierului său pentru securitate națională, cercetat de FBI pentru legăturile sale cu Rusia. În replică, avocatul președintelui respinge ferm acuzațiile.

"Eram singur cu preşedintele SUA, preşedintele ales  care avea să devină curând preşedinte.  Am discutat probleme legate direct de  responsabilitatea FBI  şi, personal, de preşedintele ales.  Am fost sincer îngrijorat că ar putea minţi despre natura  întâlnirii noastre şi am crezut că este important s-o înregistrez", a declarat Comey.

Întrebat de ce nu a refuzat cererea președintelui de a opri ancheta care îl privea pe consilierul pentru securitate nationala, Michael Flynn, fostul director FBI a fost foarte sincer: "Am fost șocat de conversația pe care tocmai o avusesem. Mi-am ales foarte bine cuvintele, dar nu am reușit să răspund cum trebuie."

După audierea maraton, președintele comisiei a declarat: "Suntem departe, foarte departe de finalul anchetei."

Fostul director al FBI James Comey este audiat în Senatul american: "Am fost îngrijorat că președintele Trump ar putea minți"

VIDEO
Fostul director al FBI, audiat în Senatul american
ACTUALIZARE Comey a vorbit în fața Comisiei pentru Servicii Secrete a Congresului  despre semnele de întrebare legate de conexiunile dintre echipa președintelui Donald Trump și serviciile rusești. Fostul director al FBI, James Comey, îl acuză pe președintele Donald Trump că i-a cerut să oprească ancheta asupra consilierului său pentru securitate națională.

ACTUALIZARE "Am fost sincer îngrijorat că președintele Trump ar putea minți despre conținutul conversației noastre și de asta am notat totul", a declarat James Comey la audieri, potrivit Sky News.

Audierea lui Comey urmează să facă lumină asupra presupuselor legături pe care apropiații lui Trump le-ar fi avut cu Rusia, în campania electorală.

Comey a declarat, în mărturia scrisă postată deja pe internet, că a vorbit de mai multe ori cu Donald Trump, că au discutat despre acest subiect și că președintele i-a spus că "așteaptă loialitate" și i-a cerut să abandoneze ancheta asupra fostului consilier prezidențial pentru securitate națională Michael Flynn, bănuit de implicare în jocuri cu Moscova.

Scandalul investigațiilor făcute de FBI a fost iscat de demiterea lui Comey luna trecută, pe neașteptate, fără explicații.

Depozitia lui Comey în fața comisiei Senatului e considerată crucială.

Audierea publică se va desfășura la Comisia pentru informații a Senatului american, dar va fi urmată de o alta audiere, cu usile inchise, in fata celor 15 membri republicani si democrati ai aceleiasi comisii.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN EXTERN
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 6°C 8°C
IASI 0°C 3°C
CLUJ 2°C 6°C
CONSTANTA 8°C 12°C
CRAIOVA 7°C 7°C
BRASOV 3°C 7°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI