Fosta reședință a boierilor Dudești, o clădire din vremea fanarioților din care au rămas doar ruine, ar putea fi salvată înainte să se prăbușească

O construcție veche din vremea fanarioților este ignorată de ani buni încât a ajuns în situația de a se prăbuși oricând. Se află în inima Bucurestiului și a fost reședința boierilor Dudești. A mai rămas doar o boltă: este țesută din cărămizi și are o valoare arhitecturală inestimabilă. Ordinul Arhitecților vrea să salveze marea boltă a Dudeștilor.

02 Noiembrie 2021, 19:48 Știrile TVR |

Ruinele se afla în mijlocul Capitalei, la o aruncătură de băț de Palatul Parlamentului. Sunt ce a mai rămasă din reședința boierilor Dudești din mahalaua Sfinții Apostoli- una dintre cele mai importante curți boierești din Bucureștii secolului al XVIII-lea. Cel mai bine s-a conservat o bolta din cărămidă țesută. Aceasta are o valoare inestimabila și poate oricând să se prăbușească.

Relicve care au făcut față ca prin minune incendiilor și demolărilor intenționate care au avut loc în ultima perioadă.

Pentru că, mai nou, s-a aflat că terenul și ruinele sunt ale statului român, mulți dintre specialiștii de patrimoniu se tem că acestea au intrat în vizorul dezvoltatorilor imobiliari. Pentru a salva ce se mai poate, arhitecții de patrimoniu din Ordinul Arhitecților din București s-au unit în ideea de a face ceva concret.

Specialiștii în patrimoniu spun că monumentul poate fi redat publicului prin soluții foarte simple. În ceea ce privește finanțarea, aceștia speră într-o colaborare cu Primăria Sectorului 5, pe raza căreia se află. Și finanțările din mediul privat sunt o soluție.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 36°C 37°C
IASI 31°C 29°C
CLUJ 29°C 25°C
CONSTANTA 31°C 30°C
CRAIOVA 34°C 31°C
BRASOV 28°C 27°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI