Fosta grupare de gherilă Forţele Armate Revoluţionare din Columbia (FARC) şi-a cerut scuze pentru miile de răpiri

Combatanți FARC
Combatanți FARC
15 septembrie 2020, 18:54

„Răpirea a fost o gravă eroare de care nu putem decât să ne căim”, a declarat luni într-un comunicat conducerea a ceea ce este acum un partid politic sub numele de Forţa Alternativă Revoluţionară Comună (FARC).

Este vorba despre demersul cel mai puternic de a cere public iertare al fostei gherile FARC de când a semnat în 2016 un acord de pace cu guvernul.

Fosta gherilă marxistă, fondată în 1964 şi una dintre cele mai puternice din America Latină, a recunoscut, de asemenea, că „răpirile (…) au rănit mortal (…) legitimitatea şi credibilitatea” mişcării sale armate împotriva statului columbian.

„Această povară (…) atârnă astăzi asupra conştiinţei şi inimii fiecăruia dintre noi”, se mai menţionează în comunicat.

Fosta gherilă răspunde de actele sale în faţa unui tribunal special creat de acordul de pace care a permis demobilizarea a circa 13.000 de rebeli ai FARC, dintre care 7.000 de combatanţi.

Justiţia specială pentru pace (JEP) anchetează asupra a peste 20.000 de răpiri comise de FARC, în special a sute de poliţişti, precum şi a unor personalităţi politice precum franco-columbiana Ingrid Betancourt, care a petrecut şase ani în captivitate înainte de a fi eliberată în 2008 în urma unei operaţiuni militare.

Fosta gherilă trebuie să răspundă şi pentru recrutarea a mii de copii şi adolescenţi în timpul unei perioade de peste o jumătate de secol de conflict armat.

Principalii lideri ai fostei gherile s-au angajat să-şi mărturisească crimele în faţa JEP şi să despăgubească victimele sau familiile lor, în schimbul unor pedepse alternative la închisoare. Dacă nu îşi respectă angajamentele, ei vor fi traduşi în faţa justiţiei comune.

Complicatul conflict armat intern din Columbia s-a soldat cu peste nouă milioane de victime (morţi, dispăruţi şi strămutaţi), potrivit cifrelor oficiale.

Dezarmarea FARC a permis diminuarea intensităţii conflictului, dar ţara continuă să se confrunte cu violenţele Armatei de eliberare naţională (ELN), ultima gherilă activă, precum şi ale traficanţilor de droguri.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite