Fost comandant rus, despre șansele Rusiei de-a controla complet Donbasul: „Concluzia generală, din păcate, este sumbră”

Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons
5 mai 2022, 15:23

„Concluzia generală, din păcate, este sumbră”, a spus Igor Girkin, un celebru comandant militar rus și fost ofițer de informații, care a jucat un rol esențial atunci când războiul a izbucnit pentru prima dată în Donbas în 2014, relatează Radio Europa Liberă.

„În cel mai bun scenariu, inamicul va fi «împins» încet din Donbas, cu pierderi mari (pentru ambele părți, bineînțeles) pe parcursul a mai multe săptămâni și, eventual, mai multe luni”, a scris el într-o postare pe canalul său Telegram pe 28 aprilie. „În general, inamicul se apără cu competență, cu înverșunare, controlează situația și trupele sale.”

În urmă cu două săptămâni, un cunoscut veteran al forțelor speciale ruse a avut o evaluare și mai dură, adresându-se direct președintelui rus Vladimir Putin într-un videoclip: „Vladimir Vladimirovici: luptăm într-un război sau doar ne masturbăm?”

„Nu este atât de clar că ofensiva a slăbit”

După ce au suferit eșecuri semnificative în primele săptămâni ale invadării Ucrainei, nu au reușit să cucerească Kievul și au avut pierderi majore, comandanții ruși și liderii politici s-au recalibrat, deplasând aproape toate unitățile militare spre est pentru o ofensivă în Donbas.

„Nu este atât de clar că ofensiva a slăbit, că nu va da rezultate”, a spus Konrad Muzyka, analist al apărării și director al Rochan Consulting din Polonia. „Sursele mele din Ucraina sunt foarte preocupate de capacitățile ruse din jurul Izyum”, a spus el, referindu-se la un oraș situat strategic din estul Ucrainei.

„Rusia se străduiește cu ritmul lor de operațiuni, este evident, are pierderi mari, tacticile lor s-au dovedit greșite, se confruntă cu o apărare mai hotărâtă”, a declarat Kostas Tigkos, expert în armata rusă la Janes Group din Londra. „Nu a vrut ca aceasta să fie o mișcare lentă în Donbas.”

Bătălia pentru Azovstal

Armata ucraineană a anunţat că luptele continuă la combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol (sud-estul Ucrainei), unde Rusia „încearcă să-i anihileze” pe ultimii apărători din oţelărie, chiar dacă a anunţat o încetare a focului unilaterală începând de joi dimineaţă, relatează AFP.

„Ocupanţii ruşi sunt ocupaţi cu blocarea şi încercarea de a anihila unităţile ucrainene din interiorul Azovstal”, indică într-un comunicat joi dimineaţă armata ucraineană.

Trupele Moscovei, potrivit acesteia, „şi-au reluat ofensiva cu sprijinul avioanelor pentru a prelua controlul asupra combinatului”.

Acest comunicat intervine în timp ce Moscova a anunţat miercuri seara că forţele sale vor înceta focul timp de trei zile consecutiv, începând de joi 05:00 GMT, pentru a permite evacuarea civililor în continuare prezenţi la Azovstal, în jur de 200 de persoane, potrivit primarului Mariupolului, Vadim Boicenko.

Denis Prokopenko, comandantul regimentului Azov, care conduce apărarea de la combinat, a indicat la rândul său într-o înregistrare video difuzată miercuri seara că forţele ruse au reuşit să intre în oţelărie unde au loc „lupte violente şi sângeroase”.

Combinatul siderurgic Azovstal, un imens complex străbătut de reţele subterane, este ultima redută a rezistenţei ucrainene în faţa armatei ruse, care asediază acest port strategic de la Marea Azov de la începutul lunii martie. Predarea sau capitularea acesteia va fi o victorie importantă pentru Moscova.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite