Fost colonel rus, declarații necruțătoare la Rusia 1: „Întreaga lume este împotriva noastră, chiar dacă nu vrem să recunoaștem asta”

Foto: Captură video
Foto: Captură video
17 mai 2022, 16:43

Mihail Kodarenok, un strateg militar de la Kremlin și comandant în retragere al apărării aeriene, și-a folosit expertiza în cel mai urmărit talk show din Rusia pentru a sublinia că „întreaga lume este împotriva noastră”.

El a făcut apel la liderii politici și la publicul rus să înceteze să mai ia „sedative informaționale” și să accepte că „situația pentru noi se va înrăutăți în mod clar”, pe măsură ce Occidentul va continua să-i înarmeze pe ucraineni cu arme moderne.

Într-o rafală de comentarii surprinzător de sincere, care au criticat în mod deschis tiparele oficiale de propagandă ale Kremlinului, Kodarenok a spus că populația Rusiei a fost hrănită cu minciuni despre prăbușirea psihologică a trupelor ucrainene.

„Ca s-o spun blând, acest lucru nu este adevărat”, a afirmat fostul colonel la Rusia 1, adăugând că Ucraina ar fi mobilizat de curând peste un milion de soldați care vor fi antrenați, gata să „verse sânge pentru patria lor”.

„Pentru numele Domnului, nu aruncați rachete în direcția Finlandei”

Kodarenok a susținut că, în ciuda faptului că majoritatea sunt recrutați, ei sunt „gata să lupte” pentru a-și apăra țara, ceea ce determină în cele din urmă „victoria pe câmpul de luptă”. El a adăugat: „Principalul țel în cazul nostru este să avem un sentiment de realism militar-politic: dacă treci dincolo de asta, atunci realitatea istoriei te va lovi atât de tare încât nu vei ști ce te-a izbit”.

Referindu-se la reacția guvernului rus față de decizia Finlandei și Suediei de a se alătura NATO în lumina invaziei, Kodarenok a spus: „Pentru numele Domnului, nu aruncați rachete în direcția Finlandei – pare destul de amuzant”.

În calitate de fost șef al Direcției Operaționale Principale a Statului Major al Forțelor Armate Ruse și editor al unui influent jurnal militar, Kodarenok are legături strânse cu ofițerii superiori ruși. El și-a exprimat anterior scepticismul referitor la perspectivele de succes ale Rusiei în Ucraina.

Dar, având în vedere că mass-media rusă este puternic cenzurată pentru a prezenta o viziune pozitivă și unilaterală asupra „operațiunii militare speciale” a lui Putin, ultimele sale remarci difuzate au fost deosebit de sincere.

Ripostând întreruperilor frecvente din partea gazdei emisiunii, Olga Skabeieva – care urmărește cu atâta zel linia Kremlinului încât a devenit cunoscută drept „păpușa de fier a lui Putin TV” – Kodarenok a subliniat situația Rusiei din „poziția strategică generală”.

„Având în vedere că asistența europeană va începe să funcționeze pe deplin, trebuie să tratăm acest milion de soldați ucraineni ca pe o realitate în viitorul cel mai apropiat”, a spus el.

„Dorința de a-și proteja patria, în sensul că există Ucraina, chiar există acolo, îi face să lupte până la ultimul om”, a subliniat el. „În cele din urmă, victoria pe câmpul de luptă este determinată de un nivel ridicat al moralului în rândul personalului, care vărsă sânge pentru ideile pentru care este pregătit să lupte.”

Întreaga lume este împotriva noastră, chiar dacă nu vrem să recunoaștem asta”

Revenind la scena mondială, el a spus: „Cea mai mare problemă cu situația noastră militară și politică este că suntem într-o izolare geopolitică totală. Întreaga lume este împotriva noastră, chiar dacă nu vrem să recunoaștem asta.”

Alți loialiști ruși și-au exprimat, de asemenea, disidența în ultimele zile.

Luni, Igor Girkin, un fost ofițer de informații care acum este un blogger influent, a declarat că ofensiva din regiunea Donbas a eșuat.

Girkin a rezumat situația pe canalul său Telegram, spunând că intenția Rusiei de a lansa atacuri în est era „atât de evidentă” încât forțele ucrainene au putut să se pregătească de ofensivă.

El a adăugat: „Cu regret, trebuie să spun că operațiunea […] de înfrângere a grupului inamic din Donețk a eșuat. În mai bine de două săptămâni de ostilități aprige (care au costat ambele părți pierderi uriașe) s-au atins doar succese tactice. Nici o localitate mare nu a fost eliberată.”

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite