VIDEO Volodimir Zelenski s-a adresat liderilor lumii reuniți la Forumul Economic Mondial: Nu putem lăsa forța brută să conducă lumea

23 mai 2022, 07:57

ACTUALIZARE Ucraina nu mai mult timp la dispoziție. Sunt destul de sigur că nimeni nu știe cât timp are Europa sau lumea. Din această cauză, lumea nu trebuie să piardă unitatea care îngrijorează cel mai mult Rusia.

Și în final, el a oferit câteva sfaturi înțelepte pentru publicul de la Davos. ”Fiecare trebuie să se trezească în fiecare dimineață cu următoarea întrebare în minte „Ce am făcut astăzi pentru Ucraina?”

ACTUALIZARE Întrebat fiind care este viziunea sa asupra viitorul Ucrainei, Zelenski s-a referit mai întâi la prezent spunând că astăzi au fost găsite 87 de cadavre, victime ale conflictului. Viitorul Ucrainei va fi exista, dar fără ei. Ucraina pierde mult, în fiecare zi, dar devenim mai puternici, insistă Zelenski. Și viitorul țării va include noi priorități legate de securitate, deoarece cu un vecin ca Rusia în prag, orice se poate întâmpla. Ucraina trebuie să creeze condiții în care oamenilor și întreprinderilor să nu le fie frică să trăiască și să prospere. Și asta va include un sistem de apărare actualizat, cel mai modern sistem de apărare și securitate. precum și acorduri de cooperare de apărare cu alte țări, adaugă el.

ACTUALIZARE Zelenski s-a adresat oamenilor de afaceri prezenți la Davos, îndemnându-i pe cei care nu au părăsit încă Rusia să facă acest lucru și, în schimb, le-a urat bun venit în Ucraina.

Este necesar să se creeze un precedent pentru retragerea completă a tuturor țărilor străine din Rusia, astfel încât acestea să nu fie folosite pentru „interesele sângeroase” ale Rusiei. Orice companie care părăsește Rusia este binevenită să se mute pe piața ucraineană, spune Zelenskiy, spunând că companiile ar beneficia dacă susțin cu adevărat libertatea.

Zelenski a vorbit despre provocarea masivă a reconstruirii Ucrainei: Oferim lumii șansa de a crea un precedent pentru ceea ce se întâmplă dacă încerci să distrugi un vecin. Vă invit să luați parte la această reconstrucție. Și această reconstrucție ar putea fi finanțată parțial din bunurile rusești ascunse în străinătate, prin înghețarea lor și alocarea lor către un fond special pentru a-i ajuta pe cei răniți de război.

ACTUALIZARE Zelenski cere „sancțiuni maxime” împotriva Rusiei, astfel încât Rusia și orice altă țară care dorește să lanseze o invazie brutală împotriva vecinului său să fie descurajată. Președintele ucrainean spune că nu există astfel de sancțiuni în prezent,  și solicită:

  • embargo total pe petrol
  • excluderea fără excepție a băncilor rusești din sistemele globale de plăți
  • abandonarea sectorului IT din Rusia
  • suspendarea comerțului cu Rusia

ACTUALIZARE Zelenski spune că Ucraina a luptat mai mult decât se aștepta să o facă, dar spune că nu ar fi trebuit să îndure războiul, cu atât de multe victime, dacă s-ar fi impus sancțiuni dure în toamna trecută. Dacă ar fi existat o unitate deplină în 2014, când Rusia a anexat Crimeea, ei nu ar fi lansat invazia din februarie.

ACTUALIZARE Zelenski începe prin a spune că este tema de anul acesta a reuniunii este momentul de cotitură în care se află istoria. Anul acesta, expresia „punct de cotitură” este mai mult decât retorică,  acesta este momentul în care se decide dacă forța brută va stăpâni lumea, spune Zelenski. Dacă o face, atunci nu are rost să adunări precum cea de la Davos.

ACTUALIZARE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski susține un discurs în fața liderilor lumii reuniți în cadrul Forumului Economic Mondial care are loc la Davos.

ACTUALIZARE Președintele elvețian, Ignazio Cassis, vorbește primul în cadrul reuniunii Forumului Economic Mondial, spunând că țara sa nu poate rămâne neutră în războiul Rusia-Ucraina.

ACTUALIZARE Cinci parlamentari ucraineni au cerut liderilor lumii mai mult sprijin umanitar, financiar și de armament pentru a câștiga conflictul, potrivit The Guardian.

Deputata Yevheniya Kravchuk a explicat de ce Ucraina are nevoie de sprijin militar și financiar și de sancțiuni mai dure împotriva Rusiei: Doar așa se poate opri atrocitățile care s-au întâmplat în Bucha, care s-au întâmplat în Borodyanka, în alte sate mici din regiunea Keiv. Dar aceleași atrocități se întâmplă chiar acum în teritoriile ocupate. Ucraina va câștiga dacă va primi suficiente arme, suficient sprijin financiar și sancțiuni împotriva Rusiei care vor fi cu adevărat, cu adevărat dăunătoare, astfel încât Putin să nu continue acest război sau să declanșeze alte războaie în această lume.

Klympush-Tsintsadze a adăugat că Federația Rusă trebuie învinsă, izolată și pedepsită prin tribunale internaționale și adusă într-un punct în care să nu poată duce război cu nimeni altcineva în viitor.

Deputatul Anastasia Radina, care conduce comisia anticorupție a parlamentului ucrainean, a vorbit și ea, a spus că Ucraina are nevoie de „arme grele în stil NATO”.

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, va fi, luni, primul şef de stat care va ţine un discurs la Forumul economic mondial de la Davos, discurs care va fi difuzat online.

Aceasta este cea mai influentă platformă economică din lume în care Ucraina are ceva de spus”, a spus președintele ucrainean într-o adresă anterioară. Zelenski va marca, de asemenea, deschiderea Casei Ucrainei din Davos, un forum pentru Kiev și susținătorii săi internaționali. „Casa Ucrainei din Davos va găzdui dialogul privind securitatea, sancțiunile, ajutorul umanitar, reconstrucția și revitalizarea Ucrainei și multe altele”, se arată într-un comunicat oficial.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cancelarul german Olaf Scholz și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, se numără printre liderii care urmează să susțină discursuri la întâlnire.

Strada principală a orașului elvețian a fost transformată într-o Casă Rusă a Crimelor de Război de către artiștii ucraineni care speră să-și transmită mesajul liderilor mondiali, relatează Reuters. Vizitatorii sunt întâmpinați cu imagini precum un bărbat ars grav la Harkov după bombardamentele rusești și un film format din mii de imagini cu civili morți și cu case bombardate.

La finele anului trecut, organizatorii Forumului economic mondial (WEF) au anunţat că o reuniune cu participare fizică se va desfăşura în staţiunea montană Davos, în perioada 22-26 mai, după mai multe ediţii care au avut loc online din cauza pandemiei.

Ultima reuniune cu participare fizică a Forumului economic mondial (WEF) a avut loc în staţiunea de ski elveţiană în luna ianuarie 2020. Atunci participanţii începeau să se îngrijoreze de misterioasa epidemie din China, dar erau interesaţi mai mult de schimbul de replici dintre preşedintele SUA, Donald Trump şi Greta Thunberg.

Între timp, virusul Covid-19 s-a răspândit în întreaga planetă, afectând economia mondială. Donald Trump a pierdut alegerile în faţa lui Joe Biden. Lanţurile logistice mondiale au fost date peste cap, inflaţia a explodat iar Rusia a invadat Ucraina.

Reapariţia pandemiei a împiedicat desfăşurarea obişnuită, în luna ianuarie, a ediţiei din 2022 Forumului de la Davos. Însă pentru fondatorul WEF, Klaus Schwab, este vorba de o reuniune „care vine la cel mai oportun şi mai important moment” de la crearea forumului, în urmă cu peste 50 de ani.

„Agresiunea Rusiei…va fi văzută în cărţile de istorie ca prăbuşirea ordinii apărute după cel de al doilea război mondial şi Războiul Rece„, a apreciat Klaus Schwab cu prilejul unui briefing de presă care a avut loc în cursul acestei săptămâni, asigurând că Davos va face tot posibilul pentru a susţine Ucraina şi reconstrucţia sa.

La ediţia din acest an a forumului de la Davos nu vor mai fi prezenţi delegaţii ruşi. Excluderea Rusiei a fost „decizia corectă”, susţine preşedintele WEF, Borge Brende. „Sperăm totuşi că Rusia va urma un alt drum…în anii care vor veni, pentru a respecta carta ONU şi obligaţiile sale internaţionale”, a spus Borge Brende.

Chiar dacă războiul din Ucraina va domina reuniunea de la Davos, programul anunţat de organizatori anunţă de asemenea dezbateri cu privire la diferite subiecte, variind de la schimbările climatice la explozia preţurilor la energie şi temerile referitoare la o criză alimentară mondială, alături de inegalităţile dintre sexe, fotbal sau metavers.

Însă Davos este renumit în special pentru discuţiile care au loc alături de programul oficial. Printre cele mai renumite momente figurează primele reuniuni ministeriale între Coreea de Sud şi Coreea de Nord în 1989, sau discuţiile cu privire la apartheid între preşedintele Africii de Sud, Frederik De Klerk şi dizidentul de atunci, Nelson Mandela.

Aproximativ 2.500 de participanţi sunt anunţaţi pentru ediţia din acest an a Forumului de la Davos, printre care numeroşi directori de companii şi peste 50 de şefi de stat şi de guvern. Printre aceştia se numără în special noul cancelar german, Olaf Scholz, emirul Qatarului, seicul Tamim bin Hamad al-Thani, sau emisarul american pentru climă, John Kerry, dar niciun star global precum preşedintele Chinei sau cel al SUA.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite