LUMEA AZI

Forumul Economic Mondial de la Davos 2018. Viitorul Uniunii Europene, unul dintre subiectele dezbătute

Peste 300 de lideri politici din întreaga lume, între care 70 de șefi de stat și de guvern, 1900 de directori de companii, sute de analiști financiari și media au participat în aceste zile la Davos la Forumul Economic Mondial. O reuniune de elită la care s-au stabilit proiecțiile strategice ale anului. Cei mai influenți oameni ai lumii s-au cunoscut și mai bine într-un decor de basm. Țările care vor să joace la nivel înalt au fost reprezentate. România, nu.

26 Ianuarie 2018, 20:46 (actualizat 26 Ianuarie 2018, 22:28) |

Lideri din întreaga lume, de la președintele Donald Trump la cel din Zimbabwe, Emmerson Mnangagwa, au venit la Davos.

Cerul Elveției a fost sufocat de avioane și elicoptere, au fost instalate filtre de securitate, detectoare de metale și lunetiști peste tot.

Peste 11 milioane de doalri a costat securitatea reuniunii. Biletul de acces la Davos a plecat de la 20.000 de dolari. Pentru reprezentanții la vârf ai statelor a fost suficientă invitația din partea organizatorilor.

Polonia a venit cu premierul și șeful Băncii Centrale, Ungaria, Țările Baltice și Ucraina au avut delegații consistente.

România este absentă din orice proces decizional la nivel internațional privind evoluțiile economice, politice sau militare. Nu există o explicație asumată pentru absența de la Davos.

Viitorul UE a fost unul dintre subiectele dezbătute. Președintele Franței a pledat pentru un plan pe 10 ani, care să facă din Europa o putere. Statele membre să-l aplice cu viteze diferite, astfel încât cei care nu doresc să meargă mai repede să nu-i oprească pe cei ambițioși. Principalele puncte ale planului: sectorul energetic, tehnologia digitală, migrația și investițiile.

Crearea unui viitor comun într-o lume fracturată, a fost tema reuniunii de la Davos. Dezbaterile au vizat viitorul capitalului bancar, expansiunea băncilor digitale, riscuri  financiare sau mizele geostrategice în contextul Brexit. Confruntarea virulentă se dă între tendințele globalizării, unde China pare a fi liderul, și strategiile neoprotecționiste. China este secondată de Rusia, care își extinde rapid prezența pe piața de armament și în zona de conflict.

De cealaltă parte, SUA vor prin strategia Trump să relanseze doctrina de protejare a intereselor economice naționale prin măsuri politice și administrative.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 3°C 5°C
IASI -2°C 3°C
CLUJ -6°C -1°C
CONSTANTA 0°C 2°C
CRAIOVA 1°C 4°C
BRASOV -4°C -1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI