VIDEO TELEJURNAL

Formularul 088 a dispărut, însă noul ordin complică viaţa firmelor din nou

Dacă aveţi o firmă, veţi fi bucuroşi să aflaţi că a dispărut formularul-coşmar 088. Dar nu va bucuraţi prea tare, pentru că visele urâte continuă. Patronii trec în continuare prin furcile caudine ale birocraţiei. Este opinia Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România. Aceştia cer Guvernului introducerea unei simple declaraţii pe propria răspundere a antreprenorilor, care să fie depusă online, în loc de completarea unor documente stufoase.

14 Februarie 2017, 21:53 (actualizat 14 Februarie 2017, 22:58) |
Alt formular, aceeași birocrație
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

De la începutul lunii, formularul le scotea peri albi contabililor, celebrul 088 a fost eliminat şi înlocuit cu ordinul 605. Autorităţile promiteau astfel că iau o piatră de pe umerii firmelor. Oamenii de afaceri nu sunt de însă de aceeaşi părere.

Formularul 088 era documentul pe care directorii firmelor trebuiau să-l completeze pentru înregistrarea în scopuri de TVA. Patronii aveau de răspuns unui şir lung de întrebări legate de studiile urmate sau de planurile de afaceri. A fost eliminat la propunerea fostului ministru pentru Mediul de Afaceri, Florin Jianu. Recunoaşte şi el că treaba a fost făcută pe jumătate.

Reprezentanţii Consiliului Naţional al IMM-urilor vin cu o soluţie. Ar fi potrivit, spun ei, ca înregistrarea în scopuri de TVA la firmele care au o cifră de afaceri de până la 220.000 de lei să se facă pe baza unei declaraţii pe propria răspundere, depusă online. Pe data de 1 februarie, prin intermediul unui comunicat de presă, reprezentanţii ANAF au precizat că pornesc de la principiul bunei credinţe în analiza cererilor de înregistrare în scop de TVA. Iar noul ordin, susţine ANAF, e necesar ca să ţină în frâu evaziunea fiscală.

Comunicat de presă ANAF: "Necesitatea menţinerii procedurii rezidă din prevederile Codului Fiscal precum şi din nivelul încă ridicat al evaziunii fiscale. Din analizele noastre a rezultat faptul că, deşi numărul firmelor înregistrate în scop de TVA a scăzut în anul 2016 comparativ cu 2015, se constată o creştere a bazei aferente TVA colectat". (Sursa: anaf.ro)

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 6°C 4°C
IASI 2°C 3°C
CLUJ 0°C -1°C
CONSTANTA 4°C 2°C
CRAIOVA 4°C 4°C
BRASOV -2°C -2°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI