Forțăreața din Mariupol. Ucrainenii apără cu îndârjire complexul metalurgic Azovstal

Un complex metalurgic din orașul Mariupol a fost ținta bombardamentelor neîncetate ale forțelor ruse care încearcă să preia controlul deplin asupra orașului-port. Combinatul siderurgic Azovstal, unul dintre cele mai mari din Europa, a devenit o redută apocaliptică pentru forțele ucrainene care sunt depășite numeric și fragilizate de cele săptămâni de asediu rusesc asupra orașului.

15 Aprilie 2022, 10:57 (actualizat 15 Aprilie 2022, 12:46) Știrile TVR |
Zonă industrială din Mariupol / FOTO: Shutterstock

În estul portului sudic, devastat de săptămâni de bombardamente, fabrica se află într-o zonă industrială care are vedere la Marea Azov și se întinde pe mai mult de 11 kilometri pătrați (4,25 mile pătrate), conținând nenumărate clădiri, furnale și căi ferate.

„Complexul metalurgic Azovstal este un spațiu enorm cu atât de multe clădiri pe care rușii... pur și simplu nu le pot găsi (forțele ucrainene)”, a spus Oleg Jdanov, un analist militar cu sediul la Kiev.

„De aceea ei (rușii) au început să vorbească despre varianta unui atac chimic, acesta este singurul mod de a-i afuma”, a spus Jdanov.

Ucraina a declarat că verifică informații neverificate conform cărora Rusia ar fi folosit arme chimice în Mariupol. Separatiștii susținuți de Rusia au negat folosirea armelor chimice.

Pe timp de pace, unitățile siderurgice Azovstal produceau 4 milioane de tone de oțel pe an, 3,5 milioane de tone de metal la temperatură înaltă și 1,2 milioane de tone de oțel laminat.

La fel ca celelalte fabrici siderurgice din oraș, Illich și Iron Works, Azovstal este deținută de Metinvest, grupul controlat de miliardarul Rinat Akhmetov, cel mai bogat om al Ucrainei.

Un ofical separatist rus a declarat luni la televiziunea de stat rusă că Moscova a capturat 80% din portul, dar că rezistența a continuat și că forțele ucrainene au încercat cu toții „să iasă spre fabrica Azovstal”.

El a descris fabrica ca fiind o „cetate fortificată într-un oraș”.

Printre apărătorii orașului se numără pușcașii marini ucraineni, brigăzile motorizate, o brigadă a Gărzii Naționale și Regimentul Azov, o miliție creată de naționaliști de extremă dreapta care a fost ulterior încorporată în Garda Națională.

Regimentul Azov, a cărui distrugere se numără printre obiectivele de război ale Moscovei, este asociat în mod cu Azovstal și unul dintre fondatorii săi, Andriy Biletskiy, l-a numit și „cetatea fortificată a Azovului”.

„Azov se află într-adevăr pe teritoriul Azovstal... Acestea sunt teritorii uriașe cu ateliere care nu pot fi distruse din aer, motiv pentru care rușii folosesc bombe”, a spus Sergiy Zgurets, un analist militar.

Ministerul rus al Apărării a declarat miercuri că peste 1.000 de soldați ai Brigăzii 36 Marine a Ucrainei, inclusiv 162 de ofițeri, s-au predat la Mariupol, deși Ucraina nu a confirmat acest lucru.

Consilierul prezidențial ucrainean Oleksii Arestovici a spus mai târziu că membrii Brigăzii 36 Marine au reușit să treacă printr-o „manevră foarte riscantă” pentru a se alătura regimentului Azov.

„Brigada a 36-a a evitat să fie distrusă și acum are oportunități suplimentare serioase, de fapt o a doua șansă”, a spus el.

Un reprezentant al regimentului Azov a declaratm în 20 martiem site-ului ucrainean de știri NV că Ucraina are un total de 3.000 de luptători care apără orașul  de agresiunea a circa 14.000 de ruși.

Compania privată de sateliti din SUA, Maxar, a putut detecta marți, din spațiu bătăliile feroce din zonă.

„S-au observat fum și incendii provenind dintr-o serie de clădiri din zonele de vest și de est ale orașului, precum și din apropieream dar și din interiorul combinatului producător de fier și oțel, Azovstal – locul în care se desfășoară lupte între forțele ruse și ucrainene”, se arată în comunicat.

Este prea dificil de spus cât de mult pot rezista ucrainenii și, de asemenea, dificil pentru Rusia să ocupe întreg orașul din cauza complexelor industriale. „Sunt sisteme de tuneluri subterane sub fabrica de oțel”, potrivit unor informații obținute de Reuters de la un oficial UE

„Mariupol este foarte important pentru Putin pentru că după o victorie acolo (și predarea trupelor Azov) poate pretinde că procesul de „denazificare” are succes”, a adăugat aceeași sursă.

Un asistent al primarului din Mariupol a declarat miercuri că Rusia plănuiește să sărbătorească victoria în oraș pe 9 mai, data la care Moscova marchează victoria asupra Germaniei naziste în al Doilea Război Mondial, cu o paradă anuală în Piața Roșie.

Jdanov, analistul militar, a spus că vede puține șanse ca forțele ucrainene din exterior să treacă prin asediul Rusiei.

„Câte provizii au apărătorii și cât de mult pot rezista nu știe nimeni. Dar nu au altă cale de ieșire. Sunt înconjurați din toate părțile, trebuie să stea până la capăt. Dacă vor ceda, nu vor fi cruțați”, a spus el.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 31°C 27°C
IASI 28°C 20°C
CLUJ 25°C 17°C
CONSTANTA 27°C 23°C
CRAIOVA 26°C 22°C
BRASOV 26°C 16°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI