The Guardian: Forțele de securitate iraniene au arestat elevi din campusurile școlilor. Autoritățile neagă informațiile

Iran. Forte de securitate
Iran. Forte de securitate
10 octombrie 2022, 09:12

În ciuda imaginilor de pe rețelele de socializare cu dube intrând în școli, ministrul iranian al Educației, Mohammad Mahdi Kazem, a declarat că nu au fost emise expulzări sau arestări din școli. El a spus că părinții elevilor implicați în proteste au fost contactați.

Îngrijorarea cu privire la soarta elevilor a fost confirmată pentru Guardian de Mateen, o studentă la tehnologie în vârstă de 20 de ani din Rasht, a spus că familia ei a devenit îngrijorată de soarta surorii ei, Naznin, în vârstă de 16 ani. ”Fratele mamei mele ne-a sunat în această dimineață și ne-a îndemnat s-o luăm pe Naznin de la școală. Are prieteni în presă care l-au avertizat că elevele și elevii din Bandar Abbas au fost arestați de forțele represive.”

Autoritățile au închis, de asemenea, toate școlile și instituțiile de învățământ superior din Kurdistanul iranian duminică – un semn că statul rămâne îngrijorat de disidență după săptămâni de proteste față de moartea lui Mahsa Amini, o femeie kurdă de 22 de ani, ucisă în bătaie pentru că i s-a vazut o șuviță de păr.

Duminică dimineață s-au desfășurat proteste în zeci de orașe din Iran. Sute de fete de liceu și studenți au participat la manifestații in ciuda folosirii de către forțele de ordine a gazelor lacrimogene și, în multe cazuri, a muniției reale, au declarat grupuri pentru drepturile omului. Teheranul a negat că au fost folosite gloanțe reale.

Sâmbătă, emisia principalului canal de știri al Iranului a fost spartă pentru scurt timp cu imagini și mesaje în sprijinul protestelor. Imaginile liderului suprem, Ali Khamenei, la o întâlnire cu oficiali de stat au fost înlocuite cu imagini cu protestatari care au murit.

Agenția de presă semi-oficială Tasnim a transmis că televiziunea de stat „a fost piratată pentru câteva momente”.

Amploarea protestelor este contestată de oficialii guvernamentali susținând că mass-media susținută de vest oferă o imagine falsă a adunărilor împrăștiate care se dizolvă rapid odată cu sosirea forțelor de securitate. Cu toate acestea, grupul Iran pentru Drepturile Omului din Norvegia a declarat sâmbătă că cel puțin 185 de persoane, inclusiv cel puțin 19 copii, au fost ucise în demonstrațiile la nivel național. Rețelele de socializare au arătat mulțimi mari, dar nu uriașe, care denunțau regimul de la Teheran sâmbătă seara.

Susținătorii protestelor, care au fost declanșate pentru prima dată de moartea lui Amini, după ce a fost arestată de poliția morală din Teheran pentru că nu a purtat hijab-ul corect, spun că persistența și originalitatea demonstrațiilor adesea spontane arată înstrăinarea tinerilor față de tradiții și față de conducerea Iranului.

În ciuda imaginilor cu dube sosind la școli, ministrul iranian al educației, Mohammad Mahdi Kazem, a declarat că nu au fost emise expulzări din școli. El a spus că părinții elevilor implicați în proteste au fost contactați.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite