Forțele de securitate din Venezuela nu permit intrarea ajutoarelor umanitare în țară. Doi oameni au murit în confruntări, la granița cu Brazilia. Patru militari au dezertat

23 februarie 2019, 15:57

La ordinul președintelui Nicolas Maduro, forțele de securitate au blocat podul din orașul de frontieră Urena, pentru a nu permite intrarea în Venezuela a ajutoarelor umanitare.

Scutierii i-au impiedicat pe protestatari să dea la o parte baricadele, iar zona a devenit teatru de confruntare între forțele de ordine și civili.

Patru militari din Garda Națională și-au abandonat blindatul și armele și au fugit în Columbia.

Autoritățile de la Bogota au confirmat că militarii au dezertat.

Preşedintele autoproclamat al Venezuelei, Juan Guaido, a promis că sâmbătă va aduce în ţară tone de ajutoare blocate la graniţă.

Vineri a participat la un concert caritabil în Columbia, deşi avea interdicţie de a părăsi ţara. A lăsat de înţeles că a fost ajutat de armată.

Zeci de mii de oameni s-au adunat la Cucuta, în Columbia, la concertul caritabil pentru Venezuela.

Evenimentul a fost organizat de miliardarul Richard Branson.

Sir Richard Branson, organizator Venezuela Aid Live: „Trebuie să ne grăbim să-i ajutăm pe cei care au nevoie de medicamente, pe cei care suferă de foame, iar astăzi sperăm ca, prin acest concert, să începem măcar să ducem ajutoare în Venezuela, să mai alinăm suferinţa oamenilor”.

O prezență surpriză la eveniment a fost Juan Guaido, președintele autoproclamat, care are interdicție de a părăsi țara.

El a sugerat că a fost ajutat de armată și a apărut alături de președinții din Columbia, Chile și Paraguay.

Juan Guaido: „Pe 23 februarie, la o lună de când am preluat puterea ca preşedinte interimar, toţi venezuelenii vor ieşi în stradă pentru a cere ajutor umanitar şi pentru a mulţumi lumii pentru această coaliţie fără precedent”.

„Astăzi transmitem un mesaj clar: suntem uniţi de ajutorul umanitar”, a declarat și președintele Columbiei, Ivan Duque.

Sute de tone de ajutoare sunt blocate la graniță de președintele Maduro. El nu s-a lăsat intimidat de concertul umanitar și a organizat propriul eveniment de susținere, la doar câteva sute de metri distanță, pe teritoriul Venezuelei.

Și dacă la granița cu statul Columbia a fost muzică, la cea cu Brazilia, recent închisă de autoritățile de la Caracas, pentru a bloca ajutoarele de la americani, au fost incidente.

Două persoane a murit și mai multe zeci au fost rănite când au încercat să forțeze un punct de trecere securizat de soldații venezueleni.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite