Forțele Aeriene Române: 38 de misiuni de interceptare reale în 2021. Viteza de reacție a NATO, testată de aparate militare rusești. Cum se realizează o interceptare

30 decembrie 2021, 21:01

Mig-urile 21 Lancer și F-urile 16 ale Forțelor Aeriene Române au avut anul acesta 28 de misiuni reale de interceptare. Aliații, care au în permanență avioane de sprijin în baza Mihail Kogălniceanu, au avut și ei 10 astfel de misiuni.

De fiecare dată, piloții români și aliați au decolat pentru că aparate militare rusești zburau în apropierea spațiului aerian al României, o zona numită „Flight Information Region”.

Daniel Virdol, fost pilot de Mig 21, crede că Rusia nu face altceva decât să tatoneze, să verifice în permanență viteza de reacție a NATO.

Aparatele alimentate și înarmate sunt gata de decolare în cel mult 15 minute.

După ce Rusia a anexat ilegal Crimeea în primăvara lui 2014, NATO a hotărât să întărească misiunile de poliție aeriană de la Marea Neagră. De atunci, piloți canadieni, italieni, britanici și spanioli vin prin rotație în baza Mihail Kogălniceanu.

Aliații participă la misiuni reale de interceptare și se antrenează permanent cu românii. În urmă cu câțiva ani, într-un MIG 21 cu dublă-comandă pilotat chiar de comandantul Bazei 86, am participat la un exercițiu de interceptare.

Avionul în care eram a jucat rolul de țintă pentru două MIG-uri 21 și 2 CF-18 Hornet ale canadienilor. Primele ne-au interceptat avioanele MIG 21. În timp ce un aparat a rămas în urmă, cel de-al doilea a venit în stânga noastră, a balansat stânga-dreapta, semn că trebuie să-l însoțim, și a degajat.

Ulterior, și-au făcut apariția și cele două Horneturi canadiene.

Adelin Petrișor, jurnalist senior TVR:Zboară în formaţie avioane de producţie sovietică de prin anii 1960 şi avioane produse în SUA prin 1980. Vedeţi şi-n stânga şi-n dreapta câte două. MIG-ul 21 Lancer o fi el bătrân, însă are avionică destul de buna. A fost modernizat în 1995.

În Europa, NATO are în permanență 60 de avioane pregătite să intercepteze orice aparat neidentificat care se apropie de spațiul aerian al Alianței.

Anul acesta, au fost înregistrate 370 de misiuni reale. În 80% din cazuri, a fost vorba de avioane militare rusești care zburau în apropiere de spațiul aerian aliat.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite