Programul Iluminat Public. Fondurile au fost epuizate în şapte minute după ce a început depunerea cererilor

Iluminat public
Iluminat public
19 august 2022, 11:46

De vineri, începând cu ora 10:00, unităţile administrativ-teritoriale înscrise în Programul Iluminat Public au putut depune cererile de finanţare, împreună cu documentaţia aferentă, în aplicaţia informatică prin intermediul conturilor de utilizator create.

„Programul se adresează unităţilor administrativ-teritoriale organizate de la nivel de comună, oraş sau municipiu care pot beneficia de fonduri pentru îmbunătăţirea sistemului de iluminat public stradal prin folosirea unor tehnologii mai eficiente care să reducă semnificativ consumul de energie şi, implicit, factura publică”, precizează ministerul de resort.

Peste 460 de unităţi administrativ – teritoriale au depus proiecte pentru obţinerea de finanţări în cadrul Programului Iluminat Public, care a fost lansat, vineri, de Administraţia Fondului de Mediu (AFM), a declarat, la Botoşani, preşedintele AFM, Laurenţiu Neculaescu.

Potrivit acestuia,bugetul alocat acestui program, care a fost de 500 de milioane de lei, s-a consumat în primele şapte minute de la lansare.

„Programul de Iluminat Public, cel care s-a deschis chiar astăzi, la ora 10.00, în şapte minute s-a consumat bugetul pentru întreg programul. În şapte minute au fost depuse 469 de solicitări. S-a consumat bugetul şi s-a închis axa de finanţare. Cel mai probabil şi datorită faptului că, modificând Ghidul de finanţare, condiţiile au fost mult mai bune şi mult mai simple pentru unităţile- administrativ teritoriale, în sensul că noi am eliminat co-finanţarea pe proiect, aţi avut grant 100%, nu a mai fost nevoie să depuneţi, la momentul depunerii, studiul de fezabilitate sau proiecte tehnice. Beneficiarii s-au putut înscrie doar pe baza documentelor de eligibilitate, urmând ca, după ce noi facem evaluarea, din punct de vedere al eligibilităţii aplicanţilor, în termen de 90 de zile, dacă au fost declaraţi eligibili, să depună studiul de fezabilitate sau proiectul tehnic, după caz”, a afirmat, în cadrul unei întâlniri cu primarii din Botoşani, Laurenţiu Neculaescu.

Finanţarea se acordă în procent de maximum 100% din cheltuielile eligibile ale unui obiectiv de investiţie şi în limita sumelor ce pot fi acordate pentru fiecare categorie de solicitanţi.

Astfel, pentru comune cu o populaţie de până la 5.000 de locuitori se acordă maximum un milion de lei, pentru comune cu o populaţie de peste 5.001 de locuitori – cel mult două milioane de lei, pentru oraşe (maximum trei milioane de lei), pentru municipii de rang 0 – Municipiul Bucureşti (cel mult 50 de milioane de lei), pentru municipii de rang I (maximum şase milioane de lei), iar pentru municipii de rang II – maximum cinci milioane de lei.

Potrivit sursei citate, înscrierile în aplicaţie se realizează în limita a 150% a bugetului alocat programului. Sursa: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite