Fonduri pentru lucrări de primă urgenţă la barajul Tăul Mare, aprobate de CNSU

Intervenție la Tăul Mare
Intervenție la Tăul Mare
18 octombrie 2022, 21:46

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei este abilitat să iniţieze actul normativ pentru alocarea fondurilor necesare lucrărilor de primă urgenţă la barajul lacului de acumulare Tăul Mare din judeţul Alba.

CNSU a fost convocat în format hibrid de premierul Nicolae Ciucă.

S-a dat alertă maximă la Roșia Montană, pe 1 octombrie. Zeci de oameni au fost evacuați în miez de noapte, după ce o galerie de golire a lacului Tăul Mare s-a surpat. Au fost mobilizați pompieri, polițiști și jandarmi și au fost aduse utilaje de intervenție.

După zile și nopți în care pompele de mare capacitate au evacuat apa din lacul Tăul Mare, specialiștii au răsuflat vineri uşuraţi: apa a scăzut până sub cota de pericol.

Lacul Tăul Mare se află la o altitudine de 930 de metri, deasupra localității Roșia Montană, care ar fi fost direct lovită de inundație dacă barajul ar fi cedat.

Acumularea Tăul Mare din judeţul Alba a fost amenajată în urmă cu peste 250 de ani şi înălţată în 1908. Barajul a fost exploatat până în urmă cu 70 de ani. De atunci, lacul a fost folosit doar pentru agrement.

A fost pericol la Roșia Montană și pentru că fisura din barajul Tăul Mare nu a fost prevenită.

Pentru a evita astfel de situaţii, specialiştii de la Apele Române şi Inspectoratul de stat în construcţii trebuie să verifice toate barajele din ţară urgent, până pe 20 noiembrie. Raportul va ajunge la Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, care va lua măsuri.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite