Fonduri Europene pentru Parcul Național Cozia. Este cel mai amplu proiect implementat cu fonduri europene, într-un areal protejat din România

16 iunie 2021, 10:59

Este cel mai amplu proiect implementat cu fonduri europene, într-un areal protejat din România. În cadrul proiectului va fi achiziţionat inclusiv un sistem de teledetecție a focarelor de incendii, se vor marca traseele turistice şi se vor monta garduri electrice la stânele la care s-au înregistrat în ultimii ani atacuri  ale lupilor.

Proiectul, în valoare de 26,5 milioane de lei, a fost lansat în aceste zile şi urmează să fie implementat de către administraţia Parcului Naţional Cozia. Banii vor fi utilizaţi pentru creşterea gradului de conservare a faunei şi a unor specii cum ar fi cocoşul de munte, lupul sau păstrăvul indigen, cât şi pentru protejarea pădurilor incluse în patrimonial mondial UNESCO. Cu fonduri europene se va achiziţiona un sistem de teledetecţie a incendiilor, iar pe Vârful Cozia vor fi amplasate două  rezervoare de apă.  De asemenea, pentru a-i proteja pe crescătorii de oi de atacul lupilor, trei stâne vor fi împrejmuite cu gard electric.

În proiect sunt prevăzute şi activităţi pentru promovarea culturii tradiţionale şi ecoturismului în arealul parcului national.

Cu fonduri europene vor fi marcate traseele turistice, vor fi montate panouri de informare şi vor fi tipărite hărţi ecoturistice. Parcul Naţional Cozia are o suprafaţă totală de 16 800 hectare şi se întinde pe teritoriile administrative a şase localităţi, între care oraşul Brezoi şi staţiunea Călimăneşti.

 

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite