Fonduri europene pentru decontarea cheltuielilor cu refugiații ucraineni: 100 de milioane de euro pentru alimente, îmbrăcăminte, obiecte de igienă și cazare

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene finanțează, prin Programul Operațional Capital Uman, decontarea cheltuielilor pentru satisfacerea nevoilor de bază și sprijinul persoanelor strămutate provenite din zona conflictului armat din Ucraina. La 6 februarie se deschide apelul pentru decontarea cheltuielilor, bugetul din fonduri europene fiind de 100 de milioane de euro, precizează MIPE.

03 Februarie 2023, 18:05 (actualizat 03 Februarie 2023, 18:06) Știrile TVR |
Bani cash

Cuantumul sprijinului este de 100 euro/săptămână, pentru maximum 26 de săptămâni.

Potrivit unui comunicat al MIPE, apelul non-competitiv "Sprijin pentru cetăţenii ucraineni, străinii sau apatrizii care provin din zona conflictului armat din Ucraina" este finanţat prin Programul Operaţional Capital Uman pentru decontarea cheltuielilor efectuate de statul român pentru sprijinirea persoanelor refugiate din zona conflictului militar din Ucraina.

"În permanenţă de la izbucnirea conflictului, România a acţionat sub spiritul solidarităţii, solidaritate care continuă să rămână un element constant în lista noastră de priorităţi. Peste 3 milioane de cetăţeni ucraineni ne-au trecut graniţele în ultimele 12 luni şi mulţi dintre ei au beneficiat de sprijin direct de la Guvernul României, fie că ne gândim la hrană, îmbrăcăminte, adăpost, cazare pe termen lung, ajutor financiar de urgenţă, sau servicii medicale. Prin Programul Operaţional Capital Uman, statul român poate deconta, pe bază de cost unitar, o parte a cheltuielilor pentru nevoile de bază. În acest sens avem alocat un buget de aproximativ 100 de milioane de euro din fonduri europene. Am găsit posibilitatea acordării acestei finanţări în urma unui demers comun cu autorităţile de management pentru identificarea posibilităţilor concrete de finanţare din fonduri europene a cheltuielilor efectuate pentru sprijinul refugiaţilor din Ucraina, fără a afecta proiectele aflate în implementare", a transmis ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş.

Apelul de propuneri de proiecte este de tip non-competitiv, cu termen limită de depunere destinat regiunilor mai puţin dezvoltate: Nord-Est, Sud-Est, Sud-Vest Oltenia, Sud-Muntenia, Nord-Vest, Vest, Centru.

Se finanțează măsurile de sprijin acordate de statul român refugiaților intrați în România prin punctele de frontieră cu Ucraina și Republica Moldova, fie ei cetățeni ucraineni, străini sau apatrizi, pe bază de cost unitar, pentru acoperirea nevoilor de bază imediate.

Sprijinul financiar acordat sub formă de cost unitar poate fi decontat pentru cheltuieli efectuate începând cu data de 24 februarie 2022 şi până la încetarea aplicării Deciziei de punere în aplicare (UE) 2022/382 care prevede măsuri de protecţie temporară acordate persoanelor strămutate de Ucraina, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2023.

Potrivit sursei citate, cheltuielile vor fi decontate Ministerului Afacerilor Interne, pe baza listelor cu cetăţenii străini şi apatrizi pentru care se acordă acest sprijin.

Guvernul a prevăzut, printr-o ordonanţă de urgenţă adoptată în cursul anului trecut, mecanismul de decontare din fonduri europene a anumitor cheltuieli privind sprijinirea refugiaţilor din Ucraina, prin Programul Operaţional Capital Uman (POCU). În acest scop, în cadrul POCU s-a creat o nouă Axă prioritară - AP9, cu o valoare de 100 milioane euro.

Valoarea totală a schemei este de 118 milioane de euro, din care 100 de milioane de euro sunt asiguraţi din Fondul social european, iar diferenţa din bugetul de stat.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 27°C 27°C
IASI 27°C 27°C
CLUJ 24°C 25°C
CONSTANTA 22°C 22°C
CRAIOVA 25°C 24°C
BRASOV 24°C 23°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI