CORESPONDENŢĂ DE LA BRUXELLES

Fonduri europene pentru cercetare, mai uşor de obţinut. Sunt 2 miliarde de euro pentru cercetarea din România, Portugalia sau Bulgaria

Cercetătorii români au șansa de a aplica mai ușor pentru fonduri europene. Programul Orizont 2020, care va deveni Orizont Europa, va facilita accesul la cele două miliarde de euro destinate cercetării până în 2027.

05 Iulie 2018, 13:34 (actualizat 05 Iulie 2018, 13:35) |
Obține fonduri mai ușor
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Parlamentul European va elabora un raport bazat pe propunerile Comisiei Europene, care fixează inovarea şi cercetarea drept priorităţi ale Uniunii Europene pentru anii următori.

În actualul exercițiu bugetar, peste 80% dintre fondurile pentru cercetare au fost atrase de 15 din vechii membri ai Uniunii Europene. Ţările nou intrate nu au reușit să atragă fonduri, deși au numeroși cercetători de valoare. De aceea, pe viitor, oficialii europeni îşi doresc să creeze noi condiţii de acces la fonduri.

“Avem două miliarde de euro pentru a ajuta ţări care merg în sus pe scara excelenţei, ţări ca România, Portugalia sau Bulgaria, sau altele care se pot alătura unor organizatori din ţări care sunt deja în top”, a precizat Carlos Moedas, comisar european pentru cercetare şi inovare.

Astfel, va fi posibilă legarea finanţării cercetării de fondurile structurale, astfel încât un proiect de cercetare să poată fi finanţat automat cu fonduri structurale, lucru care în prezent nu este posibil. Astfel, cercetătorii din Europa de Est vor avea acces mult mai uşor la banii europeni.

“Pe această şansă extraordinară, ca un român să fie raportor pentru programul de cercetare al Uniunii Europene, inclusiv programul cadru, 2021-2027, să poată să se regăsească şi ceva, o schimbare pentru ceea ce înseamnă cercetarea românească, accesul la fondurile pentru cercetare, la marile proiecte de cercetare”, a declarat europarlamentarul Dan Nica.

Programul Orizont Europa urmează să fie finalizat la sfârşitul lunii iulie.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 12°C 13°C
IASI 12°C 9°C
CLUJ 8°C 5°C
CONSTANTA 13°C 13°C
CRAIOVA 10°C 11°C
BRASOV 7°C 5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI